Снимка: БТА
fallback

Още една подкрепа за избора на F-16 за българската армия получи българското правителство, този път в лицето на съветника по национална сигурност на САЩ Джон Болтън.

В Twitter той написа, че силно подкрепя усилията на българския премиер Бойко Борисов да закупи произведените в САЩ изтребители F-16.

I strongly support Bulgarian PM Borissov’s efforts to buy U.S.-made F-16’s—a superior aircraft when compared to the competition. 1/2

— John Bolton (@AmbJohnBolton) January 8, 2019

Болтън подчертава, че F-16 е "превъзхождащият избор" в сравнение с конкуренцията. Той допълва, че изборът на F-16 ще засили стратегическото партньорство между България и САЩ и ще осигури работа за 4000 американци.

"Това е чудесна сделка за България, Америка и НАТО", смята Болтън.

It also will greatly strengthen our strategic partnership, build on NATO’s shared defense responsibilities, and contribute to the job security of over 4000 Americans. This is a great deal for Bulgaria, America, and NATO! 2/2

— John Bolton (@AmbJohnBolton) January 8, 2019

Преди Болтън, държавният секретар Майк Помпео, както и администрацията на Белия дом, също приветстваха решението на България за избор на самолети.

"Ако F-16 Блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските ВВС ефикасно и надеждно десетилетия наред и ще им предостави възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО", гласи позицията на Белия дом.

Вчера военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че кабинетът е предложил на Народното събрание България да започне преговори със САЩ за закупуване на изтребителите.

Одобреният проект предвижда да бъдат купени общо 16 самолета на два етапа.

Закупуването на 8 изтребители се очаква да излезе около 1,8 млрд. лева с ДДС. На следващ етап е планирано закупуването на още 8 машини.

Стана ясно обаче, че САЩ искат по-висока цена, а МО ще преговаря за свалянето й.

Срокът на доставка също вероятно ще бъде по-голям от записания в проекта 24 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

491

Париж

преди 5 години

До LA Френските Рафал и Мираж са по-добри от щайгите еф 16, включително и от ф22 и от дефектния ф35. Франция има огромни военни традиции (най-много военни победи в историята). Трябваше да купим френски изтребителиБог да пази Франция!

490

LA

преди 5 години

Ф-16 блок 70 е най-доброто, което можем да вземем, не се връзвайте на пропаганда. Страхотен самолет, чисто нов, с най-новите разработки! Честито на нашите пилоти! Нека добрите отношения между САЩ и България продължават все така! Да не забравяме, че след ПСВ благодарение на президента Удроу Уилсън сега имаме държава! God bless America!

489

Боби

преди 5 години

До Анонимен"Какво пето поколение е Су-то бре?!!? ЕПР 0.6 м/2 и двигатели от допотопното Су 27"Ано експертеСу-27 е с двигател АЛ-31Ф по-късните версии ФН(за Китай), ФМ1, ФМ2, ФМ3, ФН(с управляем в една плоскост вектор на тягата) са с различни доработки за Су-27М/30/33/34За СУ-35 е пуснат с АЛ-41Ф1СЗа Су-57 като прототип ползва Ал-41Ф1 а на серийните машини се монтира все още без собствено име само код "Изделие 30"ЕРП в задна плоскост може да е 0.6м2 но в челната плоскост е почти както ф22

fallback