Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп гради нов световен ред, основан на американско лидерство и на демокрация, заяви днес американският държавен секретар Майк Помпейо във външнополитическа реч, като обвини Иран и Китай за нестабилността в света, предаде Ройтерс.

Още по темата

"В най-добрите традиции на нашата демокрация ние сплотяваме благородните нации за изграждане на нов либерален ред, който предотвратява войните и постига по-голям просперитет", каза Помпейо пред дипломати в Брюксел. Държавният секретар е в Брюксел за срещата на външните министри от НАТО.

"При управлението на президента Тръмп ние не изоставяме ролята си на международен лидер, нито нашите приятели в международната система", подчерта той.

Помпейо отправи критики към Иран и Китай, като отхвърли твърденията, че Вашингтон действа едностранно.

"Дори нашите европейски приятели понякога казват, че ние не действаме в интерес на свободния свят. Това просто не е вярно. Ние работим за запазване, защита и утвърждаване на открит, справедлив, прозрачен и свободен свят от суверенни държави. Този проект ще изисква реално, а не привидно възстановяване на либералния ред между страните. Той ще изисква настъпателна Америка и лидерстворо не само от моята страна, но и от демокрациите по целия свят", подчерта държавният секретар.

Помпейо допълни, че САЩ подтикват Световната банка и Международния валутен фонд да намалят финансирането на страни като Китай, защото те вече имат достъп до финансовите пазари за набиране на капитал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase