Снимка: БТА
fallback

Демократите в комисията за разузнаването на Камарата на представителите на САЩ ще проучат отговора на президента Тръмп на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги като част от разследване на връзките между САЩ и Саудитска Арабия, заяви следващият председател на комисията Адам Шиф, цитиран от Ройтерс.

Шиф в момента е най-високопоставеният представител на демократите в тази комисия и най-вероятно ще я оглави от януари, когато започне работа новият състав на долната камара на Конгреса, в която партията му спечели мнозинство на изборите от 6 ноември, предаде БТА.

Oще по темата

Комисията ще разследва оценката на американското разузнаване на убийството на Хашоги, войната в Йемен, стабилността на саудитското кралско семейство и отношението на Рияд към вътрешнополитическите критици и медиите му, каза Шиф за в. "Вашингтон пост".

Тръмп отхвърли оценката на ЦРУ, че убийството на Хашоги е извършено по пряка заповед на саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман, който е фактическият управник на Саудитска Арабия.

Шиф заяви, че комисията ще проучи данните на ЦРУ, както и дали личните финансови отношения на Тръмп със саудитците са повлияли на реакцията му на случая като президент.

"Ако чуждестранните инвестиции във фирми на Тръмп влияят на политиката на САЩ по начин, който е в разрез с интересите ни, ние трябва да го знаем", каза Шиф.

Тръмп защитава благосклонната си позиция към Саудитска Арабия с американските оръжейни сделки с Рияд и стратегията на САЩ към Иран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

ШЕФА

преди 5 години

Повярвай брат ,Па за петролу ша видим първо дай парите

12

баба мара

преди 5 години

продаде оръжие за 350 милиарда естествено че сега ще се размотава а за скрипалбеше много бърз в санкциите лицемери англосакс танц със саби

11

Скептик

преди 5 години

Откак демократите се извратиха, на САЩ им трябва друга партия да ги замести.

fallback