Снимка: архив Reuters
fallback

САЩ са разработвали планове за тоталното унищожаване на СССР и Китай като водещи индустриални държави.

Американските военни са разглеждали и възможността за масово изтребление на гражданите на двете страни, се казва в обзор, публикуван на уебсайта на организацията с нестопанска цел "Архив за национална сигурност", предава РИА Новости, цитирани от "Фокус".

Изследователите са публикували документи от Единния интегриран оперативен план (SIOP), датирани от 1964 г., в които се разглеждат въпроси за използване ядрено оръжие.

В тях, конкретно, се казва, че трябва да бъдат унищожени 70% от промишления потенциал на СССР.

Oще по темата

При това САЩ са допускали възможността за масова смърт на гражданското население. По оценките от 1961 г. по плана на SIOP се предполага унищожаването на 71% от жителите на съветските градове, а по оценки от 1962 година – смъртта на около 70 милиона съветски граждани.

Освен това Обединения комитет на началник щабовете на САЩ даже е разглеждал идеята за унищожаване на населението в качеството на главен критерий за победата над Съветския съюз.

Single Integrated Operation Plan, или SIOP е строго секретен комплекс от оперативни документи, съставящи подробен регламент за бойно използване на ядрено оръжие от Въоръжените сили на САЩ, уточнява РИА Новости.

През декември 2015 г. Националното управление за архиви и документация на САЩ обнародва списък от потенциални цели на американски атомни бомбардировки през 1959 година, които включват стотици точки в СССР, Източна Европа и Китай.

Сред тях са 179 цели в Москва, 145 в Ленинград и 95 в Източен Берлин, припомня още руската агенция.

Като главен приоритет в разсекретените документи са военновъздушните сили, а главната цел е унищожаването на съветските бомбардировачи още преди те да излетят и да се отправят към Европа и извън нейните предели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

221

ан

преди 5 години

плановете на СССР бяха - комунизъм или 100% изтребление

220

ОЩЕ ЛИ ОБИЧАТЕ ЯНКИ?

преди 5 години

"При това САЩ са допускали възможността за масова смърт на гражданското население. По оценките от 1961 г. по плана на SIOP се предполага унищожаването на 71% от жителите на съветските градове, а по оценки от 1962 година смъртта на около 70 милиона съветски граждани."Освен това Обединения комитет на началник щабовете на САЩ даже е разглеждал идеята за унищожаване на населението в качеството на главен критерий за победата над Съветския съюз.

219

ХИРОШИМА ПОМНИ

преди 5 години

САЩ са военно-престъпници, много по-големи от Русия и Китай, взети заедно!ПОЗДРАВИ НА АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ!

fallback