Снимка: архив Reuters
fallback

Правителството на президента Тръмп придвижва напред тихомълком плана да се създаде нов съюз в сферата на сигурността и политиката заедно с шестте страни от Залива, Египет и Йордания. Една от целите му е да се противодейства на иранската експанзия в региона.

Това заявиха американски и арабски официални източници, цитирани от Ройтерс, съобщи БТА.

Белият дом иска отделните страни да си сътрудничат по-задълбочено в противоракетната отбрана, военното обучение, борбата с тероризма и дипломатическите отношения, заявиха четирима източници.

Този план да се изгради нещо, което представители от Белия дом и Близкия изток нарекоха "арабско НАТО" от сунитски съюзници, вероятно ще повиши напрежението между САЩ и шиитски Иран. Двете страни са в остър конфликт, откакто Доналд Тръмп стана президент, отбелязва Ройтерс.

Надеждите на правителството в САЩ са тази идея, която временно беше известна под името Близкоизточен стратегически съюз, да може да бъде обсъдена на среща на върха, която като начало е насрочена за 12-13 октомври във Вашингтон, заявиха няколко източници.

Белият дом потвърди, че работи по идеята за съюза "заедно с регионалните партньори в момента, както и през последните няколко месеца".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

V

преди 5 години

А кой ще даде парите? И по скоро трябва да е антишиитски съюз. Не вярвам СА да плаща сметката както е в антиславянското НАТО. Който плаща сметката ще изчезне като нация, а СА провежда точно обратната политика. Бърза и безконтролна популация която в един момент ще се взриви като бомба. Антишиитски съюз по подобие на антиславянския е невъзможен поради големите икономически проблеми в сунитския свят. А с напредването на технологиите петрола а и долара не ги чака светло бъдеще

17

Анонимен

преди 5 години

Като е толкова силна Америка защо не воюва сама срещу Иран ами се мъчи да настрои съседите и срещу нея?

16

Анонимен

преди 5 години

Една империя като умира и се опитва да завлече останалите с нея...

fallback