снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува решението на Европейския съюз (ЕС) да наложи рекордна глоба от близо 5 млрд. долара на Google. Държавният глава посочи, че блокът се възползва от Съединените щати, предава Ройтерс.

Властите в ЕС обявиха в сряда, че Google трябва да спре да използва своята популярна мобилна операционна система Android, за да блокира конкурентите си, като с това допълниха притеснения за търговските отношения между Вашингтон и Брюксел.

Тръмп използва Twitter, за да коментира решението: "Казах ви! Европейският съюз тъкмо наложи 5 млрд. долара глоба на една от нашите най-добри компании, Google. Те наистина се възползват от САЩ, но не за дълго". 

В интервю, излъчено в неделя по CBS, Тръмп определи ЕС като "враг" по отношение на търговията.

Двама бивши представители на антитръстовите регулатори заявиха, че е необичайно, но не нечувано представители на властите да коментират решения, които не са под тяхната юрисдикция.

"Това е напълно контрапродуктивно. Независимо дали ви харесва или не резултатът, това е решение, свързано с правоприлагането в Европа и ние не искаме никой от САЩ да го нарушава“, коментира Джийн Кимълман, ветеран от Министерството на правосъдието.

Какви са другите коментари вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase