fallback

Общ преглед

Ах, интернет... "Страната" на необятните възможности. Това прекрасно, прекрасно и до болка извратено място.  

В мрежата има всичко. И под "всичко" имам предвид наистина всичко. Само онзи, който се е върнал от тъмните дебри на необятното онлайн пространство, може наистина да разкаже какво точно има отвъд. Да, правилно - като със смъртта. 

"Интернет е голям и опасности дебнат отвсякъде" - онлайн можем да намерим какво ли не, можем да бъдем каквото и когото си пожелаем. А от това можем да правим дори и пари.

Всички сме чували за милионерите от YouTube и дори (не много) тайничко се надяваме един ден да сме като тях. Има хора, обаче, които биха направили наистина всичко в името на нейно величество популярността и продават  душата си на Дяво... простете, исках да кажа интернет.

Историята прилича малко на митичните "червени стаи" от Тъмната мрежа (не, това няма нищо общо с Междузвездни войни), за които всички са чували, но никой не е виждал. В тях хората плащат, за да гледат как други извършват престъпления. Но това е още по-нелицеприятната страна на интернет, за която предпочитам в момента да не говорим. 

Историята се случва в YouTube, а главно действащо лице е влогърът Джамал Хараз, по-известен като ArabAndy. Освен това мъжът има и втори канал под псевдонима "ISIS Poseidon" (Посейдонът на ИДИЛ). Според International Business ArabAndy има цели три YouTube профила, всеки от тях с по няколко  хиляди последователи.

Видеата му се случват в реално време в стрийминг платформи като Twitch и YouTubeLive, а в чат прозорец отстрани, срещу символична сума, хората контролират живота му. Това пълни портмонето на влогъра, а едновременно с това задоволява и маниакалните фантазии на онлайн потребителите, които жадуват да контролират нечий живот. 

В края на миналия месец Джамал стартира поредното си видео на живо. С камера в ръка влогърът пристъпва вратите на Вашингтонския университет. Тогава един от зрителите депозира в сметката му 4.20 долара - наистина символична сума, срещу която последователите на Джамал могат да го накарат да направи каквото поискат. В случая - да отправи бомбена заплаха.

"C-4 успешно активиран. Започва обратно броене", казва компютризиран глас от високоговорителя на телефона. Настава паника и всички започват да бягат. След това се чува звук от експлозия. Противопожарната аларма в сградата е активирана. Според университетския вестник сградата е била незабавно евакуирана и запечатана, докато властите не се уверят, че животът на студентите не е под заплаха. 

"Бяхме в една от конферетнтите зали, когато в стаята влезе мъж и се извини за закъснението. Нямах представа кой е. Не го бях виждала досега, каза пред университетската медия един от преподавателите - попитах го какво прави тук и тогава той натисна някакъв бутон", споделя още очевидецът.

На мястото бързо пристигат органи на реда и влогърът е арестуван. След разследване на полицията става ясно, че "инцидентът" всъщност е бил номер. Джамал няма нито бомба, нито пък каквото и да било намерение да убива когото и да било. Но пък за сметка на това е с почти 200 долара по-богат от преди час.

Сега Хараз, известен в YouTube като "Arab Andy", е обвинен в отправяне на бомбена заплаха. Грози го потенциална присъда от 10 години затвор и 20 000 долара глоба.

Пред полицията Хараз разказва, че вече има натрупани на 1000 долара в сметката, получени през стрийминг услугата. И не е единственият стриймър, който си има работа с полицията.

YouTube получават неизвестен процент от сумите, заплащани за "супер-чатове". Общите правила на YouTube общността включват забрана за отправяне на заплахи и създаване на съдържание, демонстриращо омраза или призиви към насилие. Въпреки това много YouTube потребители, които са използвали чатовете, за да предават заплахи чрез коментарите си, остават активни в сайта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Из тъмния Интернет

преди 5 години

Това е новина от близо преди месец. И скандалните лайв стриймъри, ако ги наричате тъмната страна на Интернет .... то определено някой тепърва опознава Интернет.

15

11

преди 5 години

Тая *** няма нищо общо с истинската тъмна страна на интернет.

14

ПроСоТо

преди 5 години

До Анонименне пуска сайта "емотикончета",иначе щех да тура адно "усмихнато личице"..И все пак:-Верно финландците са руси,но швeдите са ....направо БЯЛИ...което така или иначе няма значение на кафявия фон на ..."героя от статията"...

fallback