Снимка: Reuters

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу прие в Анкара държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който е на обиколка в страните от Близкия изток и Европа.

По време на срещата си двамата политици се разбраха да положат усилия да оправят отношенията между страните си, които са напрегнати в момента заради подкрепата на Вашингтон към кюрдските "Отряди за народна самоотбрана", смятани от Анкара за терористична организация.

В последвалата след преговорите тяхна съвместна пресконференция Чавушоглу съобщи, че страната му и САЩ са се разбрали да нормализират отношенията си. Той допълни че връзките са били "в критичен период" и обещавайки да създаде "механизми" за обсъждане на въпросите, предизвикващи проблеми.

На свой ред държавният секретар призна, че Турция има легитимна загриженост за сигурността и границите си, но я призова Турция "демонстрира сдържаност" в своята военна операция срещу кюрдските части в северния сирийски регион Африн.

Същевременно той настоя, че Турция и САЩ споделят едни и същи цели в Сирия.

"Няма да работим сами повече, няма едно нещо да бъде правено от САЩ, а друго от Турция", заяви Тилърсън в Анкара.

"Ще работим заедно, имаме добри механизми по това как може да постигнем това, има много работа за вършене", допълни той.

Държавният секретар допълни, че Турция и САЩ трябва да разрешат "приоритетно" напрежението около държания от кюрдите сирийски град Манбидж, който Анкара заплашва да атакува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase