Снимка: Reuters
fallback

Доналд Тръмп защити първоначалната си реакция за насилието в град Шарлотсвил в събота, която предизвика противоречиви коментари. Според президента на САЩ вина за напрежението имат "и двете страни", предадоха Франс прес и ДПА.

В напрегнат разговор с журналисти от Тръмп тауър в Ню Йорк президентът обясни първоначалните си коментари с липсата на достатъчно информация, съобщи БТА.

"Когато правя изявление, държа да съм точен. Искам да познавам фактите, каза той, разяснявайки защо е чакал до понеделник, за да осъди раситкото насилие в градчето във Вирджиния.

Oще по темата

Подложен на кръстосан журналистически огън обаче Тръмп след това оправда първата си реакция. Гледах много внимателно, много по-внимателно от повечето хора. От едната страна имаше група много агресивни хора, но и хората от другата страна бяха много агресивни. Никой не желае да каже това, заяви Тръмп.

Той припомни, че в първоначалната демонстрация са участвали хора, които просто искали да протестират срещу премахването на статуя на генерала от армията на Конфедерацията при Гражданската война Робърт Лий, а не привърженици на идеята за превъзходството на белите.

"Те тръгнаха едни към други с тояги, беше страшно, ужасяващо, добави президентът. Осъдих неонацистите, но не всички там бяха неонацисти или бели расисти", каза той.

Тръмп защити своя главен стратег Стив Банън, определяйки го като "свестен човек, а не расист". Обичам Банън, той е приятел, каза президентът, като подчерта, че той е дошъл късно в екипа му и остави във въздуха да се носят съмнения за бъдещето му. Ще видим какво ще стане с Банън, добави той.

В. "Ню Йорк таймс" писа вчера, че медийният магнат Рупърт Мърдок наскоро е посъветвал Тръмп да уволни Банън - изразител на американската алтернативна десница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

WoLkov

преди 6 години

13 Разбира се, че расизъм има навсякъде, разликата е в степента и доминацията. Западните общества са много по-податливи на расизъм, който там се изражда във фашизъм на високо държавно ниво. Неслучайно самият фашизъм идва оттам, докато Изтокът и източно-православната цивилизация, към която принадлежи и ние, е много по-духовен. Сумати примери от историята има. Някои от тях вече казах, мога да допълня и изтребването на индианците. А робството в САЩ съществуваше съвсем до скоро.

14

хх

преди 6 години

Расизма е нормалното и естествено състояние на обществото,просто хората не са създадени равни и еднакви.Но преди 50 - 60 г. покрай разцвета на руския социализъм се появиха мощни движения за равенство,които взеха връх благодарение на подкрепата на голяма част от белите.Така черния дух беше изпуснат от бутилката и виждаме какво се случва-в Америка 90% от престъпността е черна, у нас ***.А що се отнася до Африка,след като черните взеха властта положението е най-меко казано трагично.

13

Анонимен

преди 6 години

"Тоя човек е единственият нормален, останал в Америка."Когато това стане факт, Америка няма вече да съществува!

fallback