Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин обяви пред Оливър Стоун, че терористичната мрежа Ал Кайда е резултат от дейността на САЩ.

Путин даде интервю пред американския режисьор, което е включено в четирисерийния документален филм на "Интервюта с Путин". Излъчването му започна вчера по кабелния канал "Шоутайм", съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Още по темата

"Ал Кайда" не е резултат на наша дейност, това е резултата от дейността на американските ни приятели", заяви руският президент. "Това започна още по времето на съветската война в Афганистан, когато американските спецслужби поддържаха различни направления на ислямския фундаментализъм в борбата със съветските войски в Афганистан. Американците си отгледаха и Ал Кайда, и Бен Ладен, а после всичко това стана неконтролируемо. Винаги става така и нашите партньори в САЩ трябваше да го знаят. това е тяхна вина", каза още Путин.

Той заяви също, че специалните служби на САЩ са помагали на бойците в Чечения и не са обръщали внимание на протестите на Москва, по този повод Москва има доказателства, каза руският президент.

Във филма Путин казва, че договорките за неразширяване на НАТО на изток е трябвало да бъдат записани на хартия и е било грешка на Горбачов да разчита на приказките на САЩ и НАТО, че след обединяването на Германия и изтеглянето на руските войски от Източна Германия западната граница на НАТО няма да бъде преместена по-далеч от източната граница на ГДР.

В интервютата си за Стоун Путин говори по различни политически въпроси, разказва за семейството си, за желанието си да работи в КГБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase