Джеймс Коми. Снимка: Reuters
fallback

Седмици след като беше описан от президента Доналд Тръмп като "чалнат", бившият директор на ФБР Джеймс Коми умело обрисува конфронтацията си с президента като сблъсък между законовите принципи, залегнали в основата на американската демокрация, и един користен, себелюбив политик, който не ги признава, а още по-малко се придържа към тях, отбелязва в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс".

Свидетелствайки под клетва пред сенатската комисия по разузнаване, Коми ясно показа, че не е имал доверие в почтеността на президента. Защо? Поради "същността на този човек", каза той. Сблъсквайки се за първи път в кариерата си с непочтен президент, Коми започнал да си води подробни записки от всеки разговор с Тръмп.
"Честно казано, се притеснявах, че той може да излъже за характера на срещата ни", каза пред комисията Коми.

Бившият шеф на ФБР заяви, че е бил уволнен заради разследването за руска намеса в американските избори. Заклеймявайки опитите на Русия да опетни американските демократични институции, Коми може би говореше и за поведението на Тръмп.

Oще по темата

Със сдържан гняв Коми окачестви изказвания на Тръмп от миналия месец, че във ФБР царял хаос и че директорът му бил изгубил доверието на служителите си, като най-обикновени лъжи.

В отговор на свидетелствата под клетва на един публично оскърбен достоен служител на закона пресслужбата на Белия дом, чиято собствена надеждност е под въпрос, се ограничи с това да отбележи вяло, че президентът не е лъжец.

Коми заяви, че мисията на ФБР е да защитава американския народ и да брани конституцията на САЩ. Да се надяваме, че принципите, които той формулира и към които се придържа, ще ръководят и това разследване занапред, отбелязва всекидневникът.

В свидетелските показания на Джеймс Коми нищо няма щастлив край, гласи заглавие на статия във в. "Вашингтон пост". Вчерашното изслушване представи натрапчив образ на моралист, влязъл в сблъсък с човек на сделките. Личните етични дилеми на Коми сега са вплетени в политическата история на страната. Случващото се има потенциал за върховна драма - печелещ време етичен човек се среща с аморален булдозер. Историята не приключи щастливо за Коми - нито, както изглежда, за страната, отбелязва вестникът.

В състезанието по доверие с Доналд Тръмп Джеймс Коми е очевиден победител, пише в. "Лос Анджелис таймс". Въпреки че подготвеното от него изявление беше публикувано и прочетено от милиони американци ден по-рано, свидетелските показания на Коми пред комисията по разузнаване в Сената бяха сензационни, приковаващо вниманието и отчайващи.

Той не само заяви, както се очакваше, че президентът Тръмп нееднократно е искал от него лоялност и е настоявал да прекрати разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, а каза пред комисията, че си е водил подробни бележки от разговорите им, тъй като откровено се безпокоял, че Тръмп може да излъже за тях впоследствие.

Проблемът за Тръмп е, че Коми е опитен държавен служител с репутация на човек с висока нравственост, докато самият Тръмп е човек, свикнал да извърта, чиято кампания сега се разследва не само от две комисии в Конгреса, а и от специален прокурор, чийто мандат може да обхване и обстоятелствата около уволняването на Коми, подчертава вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

пенко

преди 6 години

Парвенюто има сериозни проблеми с черния си дроб/ КОЙТО ЗНАЕ -ВИЖДА/ ! Леле трагедия :Евреите не владеят,вече, ФБР!!! Дали, ако техният Едгар Хувър не беше *** ,а имаше дете ,то щеше да е шеф на ФБР/ в днешни времена/ ??? Е..х ти "ДИМО-КРАЦИЯТА" със ХУВЪР БИЛДИНГ !!!

19

НЕ Е смешно

преди 6 години

С точно такова пси препрограмиране FBI атакуваше НАГЛО ХИЛЪРИто по време на изборите.Техниката е тип импулсен чип в телата на служители включват го започват да бърборят ..Колко страшно какво що ..Тестваме редовно връзките и ХОП предупредихме че служебните адреси се контролират от врагове.Поздравяваме нашите приятели от САЩ и хоп получаваме отговора направо от КОТОНУ БЕнинска НАродна республика.

18

На Минерални бани

преди 6 години

Кeми е пострадал тежко от черно проникващо вражеско пси препрограмиране през нови компютри. за първи път засякохме този тип черна вражеска за хората атака тази година при проучване на нови компютри работещи с новата уиндоус версия.Облъчването нa жертвите в обсега на монитора е заснето перфектно в офисите и на FBI.

fallback