Снимка: Reuters
fallback

Американският президент Доналд Тръмп информира с писмо двете камари на Конгреса на САЩ за удара срещу авиобаза в Сирия и за мотивите, поради които е взел решението си.

Писмото е с вчерашна дата и в него Тръмп казва, че е действал в името на жизненоважните интереси на националната сигурност и външната политика на САЩ, в съответствие с конституционните си правомощия да отговаря за външните отношения и като върховен главнокомандващ и глава на изпълнителната власт.

Oще по темата

САЩ ще предприемат допълнителни действия, когато е необходимо и уместно, за да наложат важните си национални интереси, допълва той, цитиран от БТА.

Тръмп допълва и че е написал писмото в рамките на усилията си да държи Конгреса напълно информиран.
В писмото президентът разказва, че е наредил ракетни удари около 20,40 ч. вашингтонско време в четвъртък вечер (00,40 ч. по Гринуич в петък) срещу авиобазата Шайрат, след като американското разузнаване докладвало, че сирийските военни сили в тази база са отговорни за химическата атака в провинция Идлиб на 4 април.

Заповядах тази акция, за да намаля способността на сирийската армия да осъществи други атаки с химическо оръжие и да накарам сирийския режим да се откаже да използва или разработва химически оръжия, продължава Тръмп, като подчертава че полага усилия, за да се подобри стабилността в региона и да се избегне по-нататъшно влошаване на хуманитарната ситуация.

Тръмп, който е за уикенда в своя курорт във Флорида, вчера написа в Туитър кратко обяснение защо пистите на атакуваното летище са останали невредими - няма смисъл да се бомбардират, защото е лесно и евтино бързо да се поправят (запълнят и асфалтират).

Вчера губернаторът на провинция Хомс Талял Барази потвърди пред Ройтерс, че базата отново функционира и самолети излитат от нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

ISTINIAN ISTINIANSKI

преди 7 години

До сулю bravo!taka e!da si jiv i zdrav i neka se osaznyat vsi4ki!usa e agresor.tova e.spomnete si kolko voini e vodila usa!!!!!!!!!!!!!!

94

ISTINIAN ISTINIANSKI

преди 7 години

SULU PRAV SI. TAKA E.AKO ATAKUVAT BAZA S HIMI4ESKI ORAJIYA STAVA UJAS!!BRAVO.OSAZNAITE SE.USA ISKA TRETA SVETOVNA VOINA.TE SA NEPROSTIMOTO ZLO!!!!!!!!!!!!!!

93

батко ти

преди 7 години

До Анонимен 89 гн *** ако си малко умен ще разбереш тези неща за какво служат воени специалисти обясниха и ако си малко със сиво вещество кой ще позволи да стоят там и сулъо и пулъо да лъжат размисли *** кой има интерес и друго ако е имало там химическо оръжие руснаците нямат да канят експерти защото винаги може да се докаже оръжието остава следи там на козяк няма ли по умни хора да скалъпят нещо по ново а ние казваме *** посмали с лъжите видяхме го химическото оръжие в ирак

fallback