Снимка: "24 часа"
fallback

Това е историята на Митта и Мартин – близнаци, родени в българското село Гроздьово, оставени от родителите си, осиновени в Пенсилвания и поели по пътя към истината за биологичните си майка и баща 22 години по-късно.

Инициативата е на Митта Джейнини Инграхам. 22-годишното момиче съгласувало идеята с приемната си майка Селесте, осиновила нея и брат й Мартин през 1995 година.

"Тя започна едно чудесно пътешествие. Радвам се, че двамата с брат й ще научат повече за биологичното си семейство", разказва Селесте от дома си в Пенсилвания пред "24 часа".

Митта е на върха на щастието си. Брат й Мартин – също. Развълнувани и щастливи са и биологичните родители на близнаците – Денка и Мирчо от варненското село Гроздьово.

"Аз от децата си не се отказвам. Оставих ги в дом "Майка и дете" във "Виница", защото нямаше къде да ги гледам. След 2 месеца отидох да ги търся и ми казаха, че са дадени", разказва патилата си майката Денка.

С Мирчо имат десет деца – 7 общи и три от предишния брак на мъжа. Някои от тях също давали за кратко за отглеждане, но после си ги вземали. Тя не разбира как е станало така, че последните й две деца заминали чак за Америка.

През 1997 г. Митта и Мартин Мирчеви Василеви са харесани от американското семейство Селест и Джак Инграхам от американския град Йорк в Пенсилвания. Скоро след това двамата заминават с новите си родители отвъд океана.

В документите на биологичното им семейство пише, че са от малцинствен произход, но те не живеят в ромската махала на селото.

"Те са т.нар. копанари, роми християни", казва кметът Георги Георгиев. Именно той съобщил на семейството, че децата и от Америка ги търсят.

"Отначало се чудех истина ли е. Но щом господин кметът ни го казва и идва на крака, значи е така", разказва Денка.

"Радвам се, как да не се радвам, че ни търсят. Много ми бе мъчно, че ги оставям, но какво можех да направя със 7 деца и 3 на мъжа ми на ръце? А тези дойдоха и две наведнъж. Как да ги гледаме в тази беднотия", спомня си майката.

Те живеят бедно с инвалидната пенсия на мъжа й и с парите, които изкарва един от синовете й, който живее при родителите си с жена си и двете си деца.

Митта и Мартин, макар и щастливи от това, че са намерили родителите си, имат планове на американска територия.

Момчето мечтае да стане прочут готвач. Сестра му Митта гледа възрастни хора по домовете и неотдавна записала да учи за болничен асистент.

Въпреки това те, заедно с приемната им майка Селесте, планират посещение в България, за да се видят близнаците с биологичните родители. Все още обаче не е ясно как ще разговарят, защото Митта и Мартин не знаят български, а родителите им – английски. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Отврат!

преди 7 години

До Интеграция? Къде си?Те са започнали да се плодят още през соца, когато такива ги величаеха.Само че всички тогавашни бонуси за стимулиране на раждаемостта бяха измислени така, че да са приемливи за ромите, не за българите.Тази се е напънала да роди осми път, защото през социализма се предвиждаше жените, създали по едно стадо деца, да се пенсионират много по-рано от останалите на базата на "трудов" стаж, съставен само от платени отпуски по майчинство!

23

Авторката ги жали,

преди 7 години

защото живеели само с една инвалидна пенсия.Но защо не предприеме журналистическо разследване и да изчисли колко пари са измъкнали от джоба на данъкоплатеца тези ромски съпруг и съпруга, под формата на майчински, детски надбавки и всевъзможни други бонуси,които,според нашите недомислени закони, се полагат на нежелаещи да работят представители на това малцинство?Кой е за окайване? Те или ние, които храним тях и децата им? И отлагаме раждането на нашето единствено дете, което ще храни внуците им

22

Анонимен

преди 7 години

С други думи, инвалид прави три деца.После се събира с друга жена, която вече има 7 деца.В резултат им се раждат близнаци и, от нямане къде и как да ги отгледат, те ги тръсват на гърба на данъкоплатеца!"Патилите" сме ние, които изхранваме Бог знае колко такива и поради това иначе по едно дете.Но според някои, "патилата" е майката, която не работи, но спокойно ражда 9 деца.

fallback