Бен Карсън. Снимка: архив, Reuters
fallback

Министърът на жилищното строителство и градоустройството в правителството на президента Доналд Тръмп - Бен Карсън, предизвика в понеделник възмущение с твърдението, че робите в САЩ са били имигранти и също са имали американска мечта, предаде Франс прес.

"Това е то Америка - страна на мечти и възможности", заяви Карсън - самият той чернокож, пред служители от министерството си в деня, когато администрацията на Тръмп прие нов документ за миграцията.

"Имало е други имигранти, пристигнали тук в трюмовете на негърски кораби, които са работили дори по-дълго, по-тежко и срещу по-малко", допълни Карсън.

"Те обаче също са мечтали синовете и дъщерите им, техните внуци, техните внучки, правнуци, праправнуци и праправнучки да се сдобият един ден с богатство и щастие на тази земя", завърши той.

"Имигранти???" - откликна тутакси в Тwitter Националната асоциация за съдействие на напредъка на цветнокожите (NAACP).

Тези забележки са "трагични, шокиращи и неприемливи", заявиха представители на Центъра "Ане Франк" в САЩ, носещ името на еврейското момиче, загинало в концлагер.

"Не, господин Карсън, робите не са имигрирали в Америка. Били са докарани тук насилствено, против волята им и са живели тук, лишени от свобода", казват служителите на Центъра.

Бивш хирург, афроамериканецът Бен Карсън участва в борбата за номинацията на републиканците за президентския пост, но бе победен от Тръмп на първичните избори.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

ха ха

преди 7 години

дреме ми какви са били, Тръмп да ги връща в Африка където им е мястото

10

Анонимен

преди 7 години

Робите не са били имигранти, а внос на стока в САЩ от Африка. Търговия с хора роби.

9

наглост

преди 7 години

Така е, когато хората се самозабравят! А това, че е в ход пренаписването на историята съобразно новите интереси на корпорациите, мисля че две мнения по въпроса няма. Някои започнаха да се "срамуват" от истината.

fallback