Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля възможността да подпише нов указ за имиграцията, след като съдът блокира действието на сегашния указ, който предвиждаше замразяване на бежанската програма на САЩ и недопускането на територията на страната на граждани от седем мюсюлмански страни, предаде Асошиейтед прес.

Пред репортери на борда на президентския самолет Air Force 1на път за Флорида Тръмп изрази убеденост, че ще спечели съдебния спор.

Още по темата

"Имаме и много други варианти, включително просто да изготвим съвсем нов указ", каза той.

"Нужно е да се действа бързо от съображения за сигурност. Така че може и така да направим", добави Тръмп.

Той заяви, че развитие по въпроса може да се очаква в понеделник или вторник.

Цитиран от телевизия Ем Ес Ен Би Си високопоставен представител на САЩ заяви, че администрацията на Тръмп няма да сезира Върховния съд с искане да се отмени решението на апелативния съд в Сан Франциско, който в четвъртък потвърди решението на федерален съдия в Сиатъл да се преустанови действието на президентския указ за имиграцията.

Сегашният указ на Тръмп временно забранява на хора от Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да влизат в САЩ за 90 дни и на всички бежанци за 120 дни, освен бежанците от Сирия, на които достъпът до САЩ се забранява безсрочно.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase