Рекс Тилърсън и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters
fallback

След като взеха на прицел Иран и Русия, САЩ разкриха днес нов фронт на международната арена, предупреждавайки Северна Корея да не обмисля ядрено нападение.

При посещението си в Сеул новият министър на отбраната на Доналд Тръмп - Джеймс Матис, предупреди днес, че евентуално севернокорейско ядрено нападение срещу САЩ или техен съюзник ще получи "ефикасен и съкрушителен" отговор.

Oще по темата

Шефът на Пентагона е първият висш представител от правителството на Тръмп на официално посещение в чужбина. След като вчера беше в Южна Корея, днес той продължава в Япония обиколката си, целяща да успокои ключовите съюзници на САЩ относно ангажимента на Вашингтон към сигурността им, пише Франс прес.

В навечерието на визитата японската опозиция призова премиера Шиндзо Абе да наруши мълчанието си за антиимигрантския указ на Доналд Тръмп, който забранява достъпа до американска територия на граждани от седем мюсюлмански страни и на бежанци отвсякъде, и да изрази позиция по правата на човека.

Ако целта на пътуването на Джеймс Матис е да успокои традиционните съюзници на САЩ срещу Северна Корея и Китай, съюзници или партньори на Вашингтон в други части на света като Израел, Австралия или Мексико също не бяха пощадени от президента националист и неговото правителство.

"Нищо не е изключено"

Най-заплашителните декларации обаче бяха запазени за Иран след извършеното наскоро от него изпитание на балистична ракета, като Белият дом възнамерява дори да наложи нови санкции срещу Техеран, казаха за АФП запознати с въпроса източници.

Тези ответни наказателни мерки срещу лица или фирми и организации, свързани с иранската ракетна програма, вероятно са първият израз на втвърдяването на подхода на Вашингтон към Ислямската република въпреки историческото споразумение за иранската ядрена програма, сключено през юни 2015 г. между Техеран и големите световни сили.

Това споразумение беше големият дипломатически пробив на предшественика демократ на Доналд Тръмп - Барак Обама, който се помъчи да снижи напрежението в отношенията с Иран.

Президентът републиканец направи обратното - възприе войнствен тон срещу шиитската сила: "Нищо не е изключено", отвърна той на журналистически въпроси за възможна военна акция. Техеран осъди "неоснователните, многократни и провокативни" заплахи.

Русия и Крим

Много по-изненадващо Вашингтон отправи нападки към Москва. Макар сближаването с руския президент Владимир Путин да е приоритет за Доналд Тръмп, новата му посланичка в ООН Ники Хейли "осъди агресивните действия на Русия" в Украйна.

Пред Съвета за сигурност в четвъртък тя заяви, че санкциите срещу Москва ще останат в сила, "докато Русия не върне контрола над (Кримския) полуостров на Украйна".

След като беше утвърден от Сената, новият американски държавен секретар Рекс Тилърсън ще трябва бързо да прецизира ориентациите на САЩ.

Шестдесет и четири годишният тексаски инженер без политически опит е изградил цялата си кариера в петролна компания ExxonMobil, стигайки до върха й. Той е известен с близостта си с множество държавни глави.

"Някои не обичаха Рекс, понеже се разбираше добре със световни лидери. Това не е нещо лошо, а хубаво", коментира Доналд Тръмп, намеквайки за близостта на Тилърсън с Владимир Путин.

Шестдесет и деветият държавен секретар ще трябва "да смаже механизмите" и във вътрешен план. Той признава, че победата на милиардера Тръмп не е по вкуса на всички в държавния апарат.

Както каза един дипломат, Държавният департамент, определян често като прогресивен, сега е разтърсен от бюрократичен "метеж". Около хиляда несъгласни с новите политически решения дипломати и чиновници подписаха "дисидентски" вътрешен меморандум, осъждащ подписания наскоро от Тръмп антиимигрантски указ, който продължава да дава отражение върху международните отношения.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Фронто

преди 7 години

Нещо за Китай(към написаното по_долу):От 1932 до 1945 ,за 13 години, 3 японски дивизии спират 303 китаиски,в окупиран Китай.Толкова за китайския войник!

26

Фронто

преди 7 години

Шотландска кръв - директно!

25

Да, Щирлиц

преди 7 години

"...Ники Хейли "осъди агресивните действия на Русия" в Украйна."=================След това изказване стана пределно ясно, че тонът е умерен, но всички известни антируски тезиси на администрацията на Обама бяха повторени. Ново е само желанието на администрацията на Тръмп да има "добри отношения" с Русия.Казано с думи прости: Американското предложение към Русия си остава същото като при Обама - да вдигне бялото знаме и да клекне пред Пиндостан, което за Русия и за Путин е абсолютно неприемливо

fallback