Колаж: Dnes.bg
fallback

Преди 22 години един бизнесмен изпраща послание на италианските медии. Във видео той обяснява, че ще поеме управлението на тази държава и никой не го взима насериозно.

Звучи ли ви познато?

Когато преди време Доналд Тръмп обяви, че ще се кандидатира за президент на САЩ почти цял свят се усмихна под мустак. Сякаш всички си мислеха: "Да бе, да!". Шоумен, бизнесмен - в тези поприща е доста добър. Но президент?

Набързо превъртаме лентата до 9 ноември 2016 г., когато шоуменът разбра, че ще стане водещ на шоуто, наречено американска политика. Шоу, което се излъчва на всеки един телевизор в света.

Преди 22 години Силвио Берлускони заяви: "Италия е страната, която обичам!". Вчера пък Тръмп завърши речта си с думите "Обичам тази страна!".

Консервативни, популисти, обявяващи се за алтернатива на масовата политика. Преди години Берлускони набързо събра подръжници и направи партия. И той, както и Тръмп, събраха симпатиите на множество от крайнодесните, на средната работеща класа. Всъщност, и двамата се обръщат към избирателите с послания, че са на тяхна страна. "Аз съм вашият глас", така се обърна Тръмп към американците в предизборен клип.

Нека не оставаме само в дебрите на политиката, а да погледнем и другите паралели между двамата.

Женкари с огромно его, слабост към красиви жени и неизменните секс скандали. Език, който достига до хората. И, разбира се, личното им богатство, което им помага  да останат на повърхността в трудни времена.

Предизборната кампания на Тръмп беше изпълнена с гръмки обещания към събралото се множество и решителни закани. Ще бомбардира "Ислямска държава", ще построи стена с Мексико, ще изгони нелегалните имигранти, ще забрани на мюсюлманите да влизат в САЩ. 

Силвио Берлускони пък често прибягваше до сексистки и хомофобски намеквания, които обаче вместо да изиграят лоша шега, всъщност го побутнаха до поста министър-председател на Италия. 4 пъти, за да сме по-точни. 

В бизнеса имат различия... в сферата на длъжност. Доналд Тръмп е строителен магнат, както и баща му преди него. Впрочем, Фред Тръмп дава едно рамо на сина си за началото на бизнеса му. Когато Доналд е 28-годишен и се впуска в първата си голяма сделка неговият баща е "тих партньор".

Силвио Берлускони е медиен магнат и това определено му помага доста по време на четирите му мандата. Той притежава 3 от седемте италиански национални телевизии и има огромно влияние в печатните издания. Впрочем, негово изказване в София през 2006 година му докарва един малък скандал. Тогава той критикува журналистите в националната телевизия RAI Ензо Биаги и Мишеле Санторо, както и комика Даниеле Лутаци. Берлускони казва, че те "използват телевизията като криминален инструмент за конфликти между собствениците (на медии) и политиката".

Не си мислете обаче, че Доналд Тръмп не е замесен с медиите. В продължение на 10 години той е главен герой на риалити формата "Стажантът". Там Тръмп търси ръководител за една от своите компании. До миналата есен пък той беше и собственик на правата за конкурса "Мис Вселена".

Бизнесът обаче винаги има и тъмна страна. Корупция и данъчни измами са най-честите обвинения и срещу нюйоркския бизнесмен, и срещу магнатът от Милано. Цяла плеяда разследващи журналисти са ровили в данъчната им история и в измамите на фирмите им, но това ни най-малко не успява да повлияе на рейтинга им.

Медийните им гафове също никога не успяват да пробият PR бронята. "Нямах предвид това" и "Не ме разбрахте правилно" са дежурните фрази.

А жените? О, жените. "О, слабост, твойто име е жена"... е написал Шекспир преди няколко века. А жените се оказват слабостта на много мъже – Берлускони и Тръмп не са изключение от тази тенденция. 

На полето "бивши съпруги" двамата са изравнени, но Тръмп печели точка в графа "настояща съпруга". Скандалните разводи обаче не са им чужди.

През 2010 година Берлускони се разведе с втората си съпруга Вероника Ларио, а две години по-късно бракоразводното им дело приключи с доста щедро решение от страна на съда. 48 милиона долара годишно - толкова е обезщетението за бившата госпожа Берлускони, както и огромна къща и попечителство над трите им деца.

Междувременно пък Берлускони попадна в центъра на още един доста пиперлив скандал. През 2011 г. полицията започна разследване срещу бившия италиански премиер, който беше обвинен за сексуални взаимоотношения с непълнолетна проститутка и злоупотреба с пост. Когато момичето е задържано от полицията се намесва Берлускони и веднага я освобождава под претекст, че тя е племенницата на... тогавашния президент на Египет Хосни Мубарак.

Доста по-рано, в края на 80-те години и началото на 90-те отатък океана жълтите колонки са пълни с подробности за развода на Доналд Тръмп и Ивана. Доналд Тръмп е вече зашеметен от Марла Мейпълс, кралица на красотата. И така до 1999 г., когато се развеждат. Съпруга №3 Мелания, която е и бъдеща Първа дама на САЩ, е до Доналд Тръмп вече 10 години.

Секс скандалите около бъдещия президент станаха нестихваща част от новинарския поток по време на напрегнатата предизборна кампания. "Grab 'em by the pu**y" стана една от най-разпознаваемите фрази в САЩ.

Преди години Доналд се бил хвалил колко лесно сваля жените - и женени, и необвързани. Било толкова лесно, когато си известен.

Изскочиха и десетки жени, които се оплакваха от сексуален тормоз и посегателства. Участнички в конкурсите "Мис Вселена" разказаха, че Доналд е влизал в съблекалните съвсем необезпокояван. Дори първата му съпруга Ивана се оплака от него.

Спокойно обаче! Има поне една разлика. Доналд Тръмп е на 70 години, с 13 години по-стар от възрастта, на която колегата му от Милано встъпва в длъжност.

И за финал - както пише един журналист в "Чикаго Трибюн" - "Вече няма да се подигравам на приятелите ми италианци за избирането на Силвио Берлускони", внимавайте като се чудите как така американците си избраха Доналд Тръмп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 7 години

За да е пълна приликата Тръмп трябва да си вземе гадтелка от България и да прави бонга-бонга партита с непълнолетни жрици.

15

izh

преди 7 години

Bизнесът, бизнесът избра Тръмп. И затова Америка е велика защото не допусна комунистите да виреят. А ние още дълго ще им сърбаме попарата !!!

14

Анонимен

преди 7 години

Силвио е пич

fallback