Финансовите пазари по света реагират бурно на прогнозите, че Доналд Тръмп ще е следващият президент нас.

Кандидатът на Републиканската партия спечели няколко ключови щата, като Охайо и Флорида, които накланят везните в негова полза.

Още по темата

Борсовите индекси в САЩ се сриват с по над 4%, като най-значително е отстъплението при индустриалния индекс Dow Jones, който пада с почти 750 пункта.

Понижението е по-силно от това, което беше отчетено на 23 юни, когато друга изненадваща новина завладя финансовите пазари – решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

Реакция има и на пазарите в Азия. Борсата в Хонконг спада с почти 3%, а тази в Южна Корея е надолу с 2,4%. Най-значително в региона обаче е отстъплението в Япония – близо 5 на сто.

През последните месеци пазарните участници отчитаха като най-сериозен индикатор за това кой ще е новият американски президент движението при мексиканското песо.

Острата реторика на Тръмп спрямо Мексико доведе до няколко силни поевтинявания на валутата от началото на годината. Днес резултатът обаче е повече от показателен – спад на мексиканските пари от близо 8% спрямо щатския долар.

Същевременно страхът от неизвестността в лицето на Доналд Тръмп води инвеститорите към златото. Жълтият метал поскъпва с близо 3 на сто до над 1300 долара за тройунция.

Автор: Димитър Вучев, Bloomberg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase