Снимка: архив, Reuters

Девет американски щата ще решат на 8 ноември дали да либерализират законите си за марихуаната в поредица от щатски инициативи за гласуване, които могат да дадат нов тласък на нарастващото приемане на дрогата в цялата страна, пише ДПА.

Калифорния, Аризона, Невада, Масачузетс и Мейн ще гласуват по легализиране на марихуаната за развлекателна употреба, което ще направи възможно наркотикът да бъде притежаван, закупуван и използван от възрастни.

Четири други щата също ще гласуват за разрешаване или разширяване на медицинската употреба на марихуаната за пациенти по лекарско предписание, присъединявайки се към 25 щата, в които това вече е законно.

Вероятно след тези гласувания пазарът за легална марихуана в САЩ ще се разшири значително, формирайки голям блок от територия в западната част на страната и аванпостове на изток, където наркотикът ще може да бъде купуван легално.

Според някои експерти това може да доведе и до лавинообразен ефект, който накрая неизбежно ще доведе до легализиране на марихуаната в цялата страна.

Марихуаната за развлекателна употреба вече е законна е западните щати Аляска, Вашингтон, Орегон и Колорадо, както и в района на столицата на САЩ Вашингтон.
Притежанието, употребата и продажбата на марихуана обаче все още се считат за престъпление в повечето американски щати. През 2014 г. са били извършени над 600 000 ареста заради притежание на наркотика.

Същевременно, според компанията за пазарни проучвания "Арквю", новите закони ще дадат тласък за развитие на нов пазар за 7 милиарда долара за легална марихуана. Той може да се разрасне до 22 милиарда долара, ако Калифорния, най-голямата щатска икономика в страната, одобри легализирането, както се очаква.

Законовите промени следват промените в общественото мнение. През 1996 г., когато избирателите в Калифорния направиха първата крачка и гласуваха за легализирането на марихуаната за медицинска употреба, само една четвърт от американските граждани смятаха, че наркотикът трябва да е законен. През 2015 г. процентът се покачи на 58.

Поддръжниците на легализирането изтъкват като аргумент обществените и финансови загуби от забраната, включително изхарчените милиарди за налагане на спазването на законите за марихуаната, както и широката употреба на наркотика за облекчаване на страданията на болни от СПИН и рак и при лечение на епилепсия и други заболявания.

Аргументите против се фокусират върху притесненията за отслабване на вниманието при шофиране, предотвратяване на употребата на наркотика от младежите и моралните последици от пускането на още едно упойващо средство на пазара.
Очаква се легализирането да бъде прието в Масачузетс и Мейн, а избирателите в Аризона и Невада да се разделят.

Дори частична победа за легализиране на марихуаната ще увеличи пропастта между щатските закони, разрешаващи наркотика, и федералното законодателство, което продължава да го забранява.

Според федералните закони марихуаната продължава да бъде незаконна, като е класифицирана заедно с хероина като наркотик първа категория. Тази година американските власти за борба с наркотиците отказаха да променят класификацията й в съответствие с щатските закони и да разрешат употребата й като лекарство.

Американският президент Барак Обама се застъпи за правата на щатите по въпроса, като призова за отмяна на федералното преследване на престъпления, свързани с марихуана, в щатите, където наркотикът е легален.

Въпреки че и Хилари Клинтън, и Доналд Тръмп са заявявали, че подкрепят правата на щатите да имат собствени политики по отношение на марихуаната, един бъдещ президент на теория може да поеме в друга посока.

Някои обаче вярват, че победи при вота могат да генерират неудържима сила, която накрая да доведе до легализиране на дрогата в цялата страна.

"Ако успеем, ще поставим началото на края на войната срещу марихуаната", каза за "Ню Йорк таймс" заместник-губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase