Снимка: Reuters, архив
fallback

Доналд Тръмп ще бъде избран за президент. Американският народ гласува за него преди много време, коментира Майкъл Розенберг, телевизионен продуцент и основател и пръв президент на New York Times Television, за The Huffington Post.

Oще по темата

Те гласуваха за него, когато The History Channel започна да излъчва предавания като "Заложна къща" и "Хората от блатата" вместо документални филми за Втората световна война.

Те гласуваха за него, когато The Discovery Channel започна да излъчва "Голи и уплашени" вместо "Изгубените съкровища на долината Яндзъ".

Те гласуваха за него, когато The Learning Channel (TLC) измести фокуса си от това, което можете да научите, към предавания като "Моето 300-килограмово тяло".

И гласуваха за него, когато CBS започна да излъчва Big Brither вместо Harvest of Shame.

Тези телевизии не направиха промените в програмите си случайно. Те отговориха на това, което американският народ наистина искаше. А той искаше "Голи и уплашени" и "Династията Дък".

Социологическите проучвания може и да показват, че Доналд Тръмп губи пред Хилари Клинтън, но не вярвайте на тези анкети. Когато социологическата компания Nielsen избира новите си групи за проучвания на зрителските нагласи, тя пренебрегва резултатите им през първите три месеца.

Причината? Когато чувстват, че са наблюдавани, хората лъжат за това, което наистина гледат по телевизията. През първите три месеца, знаейки, че са наблюдавани, те ще включват PBS. Но с времето се изморяват от преструвките.

И отново започват да гледат риалити шоуто на фамилията Кардашиян.

Същото важи за хората, анкетирани с въпроса за кого ще гласуват. Те няма да кажат "Доналд Тръмп". Твърде срамно е. Но истината е, че те харесват Тръмп. Той е точно като любимите им телевизионни предавания.

Безсмислено забавление.

Смяната на Пол Манафорт със Стийв Банън показва, че Тръмп разбира как наистина мислят американците. Те мислят телевизионно. Мислят в рейтинги. Мислят в забавление.

Ние сме култура, основаваща се на телевизията, пише Розенберг. И сме такива от известно време.

Средностатистическият американец прекарва по 5 часа на ден, всеки ден, пред телевизора. След съня това е действие номер едно.

По-шокиращото е, че американците прекарват по 8,5 часа на ден гледайки екрани – телефони, таблети, компютри. И все по-голяма от съдържанието на тези устройства също е видео и телевизия.

Ако прекарвате между 5 и 8 часа дневно, и то ежедневно, в продължение на години, правейки едно и също нещо, това ще има влияние върху вас. През последните 40 години сме отделяли между 5 и 8 часа ежедневно, гледайки екран, казва Розенберг. И не гледаме "Съдия Джуди". Гледаме риалити шоута. Това е, което обичаме. В това се откриваме, допълва той.

Французите може да обичат храната, италианците – операта. Това, което американците обичат, е телевизията. САЩ е култура на телевизията. Тя определя кои сме ние, пише Розенберг.

През 50-те години ранните телевизии получават разрешение, макар и с много ограничения, да бъдат наблюдатели по време на политическите конгреси. Те са „стените, които имат уши“, внимателно и тихо коментирайки това, което виждат. Не се включват в процеса. Днес те са процесът. Днес политическите конгреси не са нищо повече от внимателно режисирани телевизионни шоута. Както и "дебатите“. Те съществуват само, за да забавляват телевизионната публика. Телевизията и забавлението сега диктува всичко политическо. А това е едно шоу без край. Най-голямото риалити шоу в ефира, смята Розенберг.

Доналд Тръмп е страхотна телевизия. Той знае как да забавлява. Разбира рейтингите. Хилари Клинтън е кофти телевизия. Тя може да е по-умна, по-добре подготвена, по-добър политик. Но това няма значение. Тя е ужасно забавление.

Така стоят нещата. Потискащо е, но е истина.

Той е Ким Кардашиян. Тя е Джуди Уудруф.

Кой получава по-добър рейтинг? Кой бихте предпочели да гледате през следващите четири години, пита Розенберг.

През 1825 г. великият френски гастроном Брият-Саварен казва „кажи ми какво ядеш и ще ти кажа какъв си“. Днес в Америка можем спокойно да го сменим с "кажи ми какво гледаш и ще ти кажа какъв си“.

А какво гледаме? Със сигурност не са новините по PBS, заключава той.
 

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

Анонимен

преди 7 години

за цирка америка новият клоун тръмп е най подходящ

112

Анонимен

преди 7 години

Шоумен да но Президент на САЩ без Калифорния или Ню Юорк едва ли, самите нюйоркчани го мразят защото хотелите му имат много неизплатени сметки на строители и други работници

111

Анонимен

преди 7 години

Може би са гласували за него да е президент на палячовците, циркаджиите, фалиралите хотелиери и казинари, перачите на руски мафиотски пари но за президент ? На дали

fallback