Снимка: Reuters
fallback

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъди днес със саудитския крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд борбата с "Ислямска държава" и конфликта в Йемен, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

В началото на половинчасовата среща в град Джеда на Червено море Кери се осведоми за здравето на монарха, който наскоро е претърпял операция в САЩ, вероятно заради болки в гърба. Гостът от САЩ има среща и с влиятелния втори престолонаследник на кралството принц Мохамед ибн Салман.

Преди пристигането на Джон Кери в Саудитска Арабия високопоставен източник от Държавния департамент на САЩ каза, че целта на визитата му е "многостранна среща за Йемен за споделяне на идеи и инициативи за възобновяване на политическата дискусия и опитите да бъде намерено политическо решение". Източникът не уточни какви предложения ще направи Кери, но отбеляза, че той ще уведоми присъстващите за актуалното състояние на военното сътрудничество между САЩ и Русия във връзка с намесата им в Сирия от въздуха.

След разговорите си с краля и втория престолонаследник първият дипломат на САЩ се консултира със саудитския външен министър Адел ибн Ахмед ал Джубейр, британския помощник-министър на външните работи Тобаяс Елуд, специалния пратеник на ООН за Йемен Исмаил Улд Шейх Ахмед и първия дипломат на ОАЕ Абдула бин Зайед ал Нахиан. На съвещанието, състояло се кралския терминал на летището в Джеда, Кери обмени с останалите мнения и идеи за войната в Йемен и замрелия мирен процес там.

Държавният департамент съобщи още, че утре Джон Кери ще се срещне в Женева с руския външен министър Сергей Лавров в опит да постигнат споразумение за координирани военни операции в Сирия и обмен на разузнавателна операция. Евентуалното споразумение ще предвижда спиране на полетите на авиацията на сирийския режим, докато руските и американските сили координират въздушните удари срещу обекти на "Ислямска държава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 7 години

"Да се борим Ислямска държава" е кодовото название на "как да помогнем на наще да се измъкнат че ще ни трябват и другаде".

17

Пешко

преди 7 години

Американците явно са царе на дипломацията. Обиколиха целия свят в последните два-три месеца

16

Айде

преди 7 години

А ***()ин е пътник, нали?

fallback