Снимка: Reuters

Корпоративна Америка е безпомощна. Партийният конгрес на републиканците, който е планиран за 18-21 юли, може да завърши с насилие и безредици, пише германският в. "Ханделсблат".

Самият Доналд Тръмп - лидерът за номинация на партията за кандидат-президент, предупреди за опасност от безредици, които привържениците му могат да създадат, ако номинацията му бъде отказана. Противниците на Тръмп пък заплашват с мащабни протести, опитвайки се да постигнат точно този резултат. Традиционните донори на партията са несигурни и се страхуват за репутацията си.

Две новини в момента са показателни за политиката в САЩ - очаква се най-високопоставеният републиканец Пол Райън да се откаже от съпротивата си и да обещае на конгреса да гласува за Тръмп, а в Калифорния шефът на производителя на чипове Intel Брайън Кръзанич изглежда е отменил вечеря за събиране на средства за кампанията на бизнесмена, която е трябвало да се проведе към края на миналата седмица в дома му, според информация на "Ню Йорк таймс".

Самият Кръзанич не коментира въпроса и само написа в Тwitter, че Intel е заинтересован от открит диалог и с двете страни и не иска да отдава предпочитание на никого. Екипът на Тръмп обаче непряко потвърди, след като негова говорителка посочи пред Блумбърг, че мероприятието е било отменено заради "проблеми с графиците".

Всъщност тази среща би имала взривоопасен потенциал в Силициевата долина, тъй като Intel с оборота си от 55 млрд. долара годишно не е случайна компания. Тя е основана от Анди Гроув, който е роден на 2 септември 1936 година в Унгария като Андраш Гроф и заедно с родителите си емигрира в САЩ, бягайки от нацизма.

Би било странно сега, само година след смъртта на Гроув, шефът на Intel да събира пари за кандидат-президент, който говори срещу имиграцията повече от всеки друг, иска да издигне стена по границата с Мексико и отказва достъп до САЩ на цяла една религиозна общност. Това би привлякло силно общественото внимание в либерална Калифорния. Освен това Тръмп говори остро срещу Китай, заплашвайки една от най-големите страни клиенти на Intel с търговска война.

Неспокойната реакция на шефа на Intel показва дилемата, пред която са изправени все повече компании в САЩ, откакто стана ясно, че милиардерът популист е неудържим по пътя си към партийната кандидатура.

Концернът Coca-Cola, който през 2012 г. предостави за конгреса на консерваторите 660 000 долара, този път предпазливо ще дари едва 75 000 долара, съобщава гражданската организация "Цветове на промяната".

Wal-Mart - също по традиция голям донор на консерваторите, все още не е взел решение. Други компании като Ford и Apple ще са обект на нападки от Тръмп, тъй като според възгледите му унищожават работни места в САЩ заради изнасяне на производството в чужбина. Той вече заплаши, че, ако стане президент, подобно поведение ще има "сериозни последици".

Надеждите на мнозина противници на Тръмп са насочени към сърцето на цифровата икономика в Калифорния. Секторът наистина се слави, че дава истински шанс само на бели мъже, но там има и значителни сили, които искат да променят това.

Intel например предостави 300 млн. долара за привличане на повече жени и представители на малцинствата в технологичния бранш. Google и Facebook също публично поеха подобни ангажименти.

В район, където близо 50 процента от значимите компании са създадени от предприемачи с емигрантски корени, не върви да се събират дарения за Тръмп.

В началото на миналата седмица HP - по-рано също щедър донор, също реши да не подкрепи нито републиканците, нито демократите. Шефката на концерна Мег Уитман е републиканка, но и яростен критик на Тръмп, който често прави нетактични изказвания за жените.

Microsoft обяви в началото на април, че ще предостави техническа поддръжка, софтуер и таблети и на двете страни. За демократите все пак има допълнително "спонсориране" за отделни инициативи.

Facebook също планира подкрепа и за двете партии. В средата на април обаче ръководителят на компанията Марк Зукърбърг произнесе изненадващо политизирана реч в Сан Франциско, в която зае обща позиция срещу възгледи, съвпадащи почти напълно с тези на Тръмп.

И Google предлага подкрепа на двете партии, като планира да излъчва на живо партийните конгреси в YouTube.

Консерваторите и без това са в тежко положение в Калифорния - "най-прогресивния щат на Америка", както подчертаваше демократът Бърни Сандърс.

Две имена обаче изпъкват. Основателят на Oracle Лари Елисън е дарил 5 млн. долара за отпадналия от надпреварата републиканец Марко Рубио. Спорният инвеститор Питър Тил пък е дал 2 млн. долара за републиканката Карли Фиорина и сега подкрепя Тръмп.

Очевидно обаче Кръзанич не иска да се включи в този списък, заключава изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase