Снимка: архив, Reuters

Студент е бил принудително свален от самолет в щата Калифорния, след като друг пътник го чул да говори на арабски език по телефона. Младият мъж, който е имигрант от Ирак, всъщност е разговарял с дядо си и вече поиска официално извинение от властите за случая.

26-годишният Каирулден Махзуми има магистърска степен по политология и е участвал в среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Лос Анджелис по покана на свой приятел, работещ за Световния съвет на мира, посочва БНТ.

При полета си на връщане е решил да се свърже с дядо си и да му разкаже за преживяването си.

В телефонния разговор помежду им друг пътник в самолета преценил, че студентът е изрекъл думите "Ислямска държава" и поискал незабавното му сваляне. При разпита на летището станало ясно, че в разговора на студента не е имало нищо противозаконно и той е бил освободен.

Младият иракчанин твърди, че по време на разговора си с властите е бил подложен на унижение и дискриминация от агенти на ФБР и иска извинение от авиокомпанията.

"Всичко, което искам, е извинение. Нека кажат "съжаляваме, че те свалихме заради някакъв човек, който се е почувствал заплашен". Защото това е нарушение на закона", каза Каирулден Махзуми.

След като е бил освободен, студентът е отпътувал със самолет на друга авиолиния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase