Доналд Тръмп и Джеб Буш. Снимка: Reuters
fallback

Кандидатите на републиканците за Белия дом проведоха втория си дебат. По време на събитието, организирано от Си Ен Ен, партийният фаворит Доналд Тръмп бе подложен на нападки от конкурентите си след серия от негови скандални публични изказвания, предаде БНР.

В президентската библиотека на името на Роналд Рейгън, която се намира недалече от Лос Анджелис в щата Калифорния, и пред телевизионните екрани, публиката очакваше ясно да отличи кои са по-добрите кандидати в надпреварата за Белия дом. 11-те републикански кандидати трябваше да покажат най-доброто от себе си, защото и в края на месеца приключва поредният период за набиране на средства от донорите.

Oще по темата

От началото на кампанията си Доналд Тръмп породи противоречиви коментари с изказвания, които бяха приети като дискриминационни и сексистки. Неговите виждания да изгради стена по южната граница, която да бъде платена от Мексико, и желанието му да изгони всички нелегални имигранти доведоха до заклеймяване и от ляво, и от дясно.

През седмицата вицепрезидентът-демократ Джо Байдън, около когото има спекулации, че може да се включи в надпреварата, подчерта, че Тръмп е успял напълно да очерни цяла група от хора и че подобен „ксенофобски“ подход не имало в близко време.

На продължилия около 3 часа дебат Тръмп запази своя провокативен тон и изтъкна опита си като бизнесмен за основно свое предимство. В същото време по въпроса за данъчната политика Тръмп изрази центристка позиция, като се съгласи богатите да плащат по-големи данъци и допълни, че скоро ще представи план за намаляване данъците на средната класа.

Основният му опонент се оказа бизнесдамата с противоречив управленски опит Карли Фиорина, която обърна внимание на това, че като бизнесмен Тръмп е натрупал много задължения. Тя отвърна и на неговия сексистки коментар от интервю по-рано, в което той се усъмни в способностите й да управлява като президент: Мисля, че жените в цялата страна чуха много ясно думите на г-н Тръмп.

В лично откровение по въпроса за борбата с наркотиците Фиорина заяви, че заедно със съпруга си е погребала свое дете, което е било наркозависимо и призова за повече инвестиции за борба в тази сфера.

Карли Фиорина спечели аплодисментите на залата след емоционалния си апел към президента Барак Обама да се спре финансирането на организация, атакувана от противниците на абортите с обвинения, че се занимава с търговия на органи.

Междувременно по отношение представянето на Джеб Буш анализатори коментираха, че той не е успял да покаже ентусиазъм и монотонното му говорене би довело до спад в подкрепата към него.

Първият дебат на демократите е на 13-ти октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 8 години

Тръмп е умен мъж,чел съм му книгите,без грешка е!

8

анонимен

преди 8 години

*** до *** и това ще държи ядреното куфарче господ да ни е напомош

7

Анонимен

преди 8 години

ко ми пука за Америка ...у нас средната заплатата е 499 лв...

fallback