fallback

Авторът на бомбените атентати на маратона в Бостън през 2013 г. Джохар Царнаев бе осъден на смърт от 12-членен състав от съдебни заседатели, предаде Франс прес.

Съдебните заседатели трябваше да са единодушни за тази присъда срещу 21-годишния Царнаев. Разискванията им продължиха 14 часа. Съдебните заседатели бяха единодушни по 6 от 17-те пункта на обвинението, за които се предвижда смъртно наказание.

На 8 април те признаха Царнаев за виновен по всичките 30 пункта на обвинението за двойния атентат и убийството на полицай при преследването след атаката, припомня ДПА. Младият мюсюлманин от чеченски произход, който е пристигнал в САЩ на 8-годишна възраст, не реагира при съобщаването на присъдата.

На 15 април 2013 г. две самоделни бомби избухнаха почти едновременно сред събралото се множество близо до финиша на маратона в Бостън. Загинаха трима души, сред които 8-годишно дете. Ранени бяха 264 души, на 17 от които трябваше да бъдат ампутирани крайници.

Това бе най-смъртоносният атентат на територията на САЩ след самоубийствените нападения от 11 септември 2001 г. срещу Ню Йорк и Вашингтон, отбелязва ДПА.

"Най-тежката присъда е подходящо наказание за това ужасяващо престъпление", заяви министърката на правосъдието и главен прокурор на САЩ Лорета Линч, цитирана от Ройтерс.

Oще по темата
Защитата напразно се опита да пледира смекчаващи обстоятелства, твърдейки, че Джохар Царнаев е бил под влиянието на по-възрастния си саморадикализиран брат Тамерлан, който загина четири дни след атентатите при престрелка с полицията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 8 години

До АнонименИ аз съм на същото мнение. Гледах няколко пъти записите от маратона и никой не може да ме убеди, че с такава лекота ще носи само на едното си рамо 10 кг тенджера пълна с гвоздеи и метал. Тои е слабичък и даже и не се е превил и наклонил от тежеста. Да не говорим,че раниците , които показаха след взрива и неговата са напълно различни като цвят. Гнило е това дело .

24

До 24

преди 8 години

Като кажат че бг се населява прдимно от папагали се сърдим вземи чети библията корана и пиши

23

И

преди 8 години

Ми вижте сеа на негово място ша намерим друг даже от българия щот материала беден по евтин ша ни излезе

fallback