Джон Кери и Федерика Могерини. Снимка БТА
fallback

Първите дипломати на САЩ и Европейския съюз обещаха вчера във Вашингтон да подкрепят общия режим на санкции срещу Русия и настояха Москва да спазва примирието от Минск в Източна Украйна, предаде ДПА.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини говориха на съвместна пресконференция в Договорната зала на американския Държавен департамент.

По думите на Могерини посещението й във Вашингтон, което е и нейното първо извън ЕС на сегашния й пост, говори за значението на тесните връзки между САЩ и съюза.

Кери от своя страна заяви, че подкрепяните от Русия сили са извършили "безочливо заграбване на земя" в Източна Украйна след подписването на така нареченото Минско примирие през септември.

Той определи ситуацията като "обезпокоителна". Могерини на свой ред се засмя, когато репортер я попита за "мекостта" й по отношение на Москва, за която се твърди, заявявайки, че не за първи път я атакуват по този въпрос.

Тя също така повтори няколко пъти по време на едночасовата пресконференция, че САЩ и ЕС ще "следват политиката на санкции в координация". Следващият път, когато въпросът за санкциите срещу Русия ще се разглежда, ще е на срещата на върха на съюза през март, отбелязва ДПА.

Всякакво разглеждане на ограничителните мерки "понастоящем зависи изцяло от това руснаците да изпълнят собствения си ангажимент".

"Санкциите [са] средство", посочи Могерини. "Става дума за политическа воля". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 9 години

Жалка картинка, вместо ЕС да отстоява интересите си, ние сляпо следваме САЩ отвъд океана. А можеще този съюз да бъде по-силен играч на световната сцена, като не позволява нито на американците, нито на руснаците да определят правилата в Европа! Според мен трябва да се създаде Европейска федерация, иначе ще продължават да ни дърпат каиша.

39

ЛГТГТГ

преди 9 години

две същества достойни за презрение и ***.

38

Анонимен

преди 9 години

живу в россии. работа есть, зарплата есть, в доме тепло - газ, в холодильнеке мясо и овощи от местных фермеров, а не из США и Голландии. дети в школу ходят, обуты, одеты накормлены. меня не интересуют никакие санкции. на мне они никак не отразились. вот правда, раньше в болгарию отдыхать ездила раза три в год... теперь поеду в сочи. из-за повышения курса евро в болгарию стало ездить не выгодно, к сожалению. мне нравится болгария.

fallback