Снимка: архив, Reuters
fallback

Нов видеоклип с убийство, извършено от полицай, предизвика протести в градчето Бриджтън в американския щат Ню Джърси, съобщи Асошиейтед прес.

Видеозаписът е направен с полицейска камера на 30 декември, но е публикуван сега. На него се вижда как спиране на автомобил за рутинна полицейска проверка заради дребно пътно нарушение бързо се превръща в кървава драма, завършила с убийството на единия от двамата чернокожи пътници в колата.

Oще по темата

Единият от двамата полицаи, след като надникнал в колата на нарушителите, предупреждава своя колега, че вижда пистолет в жабката. Проверяващият полицай Брейъм Дейз, също чернокож, изважда оръжието си и извиква на возещия се на лявата предна седалка пътник Джеръми Рийд: "Покажи си ръцете! Ако мръднеш и посегнеш към нещо, моментално ще бъдеш мъртъв!"

После полицаят се навежда навътре в колата, за да отстрани пистолета. През това време Рийд нарушава заповедта да не мърда и излиза от колата с очевидно празни ръце, вдигнати на височината на раменете. Полицаят отново му заповядва да не мърда, но Рийд, явно стъписан, изглежда решава, че ще е по-безопасно да легне на земята пред колата, за да не поражда подозрение, че може да посегне за оръжие.

Тогава обаче проехтяват шест полицейски изстрела и Рийд рухва мъртъв. Според Асошиейтед прес стрелят и двамата полицаи. Колегата на Дейз е бял.

И двамата са пуснати в принудителен отпуск, докато местната прокуратура разследва инцидента, в който според АП има доста неуточнени моменти. Оказва се, че 36-годишният Рийд е лежал 13 години в затвора за стрелба срещу полицаи в Ню Джърси, когато бил тийнейджър.

Миналата година е бил арестуван за притежание на наркотици и за неподчинение. Арестуващият полицай отново е бил Дейз. Изглежда, че при сегашния фатален инцидент той е познал своя стар "клиент", което е довело до изостряне на ситуацията.

Видеоклипът от полицейския архив е бил направен публично достояние по искане на два местни вестника въз основа на правото за достъп до информация, след като местни правозащитници са отнесли въпроса до щатската прокуратура.
 

/БТА/

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 9 години

Ало, демократите вие имате ли идея колко голям е проблемът с черните в УСА. Там полицията пипа твърдо щото черните са непредсказуеми и всичките гета са тъпкани с оръжие. Тия имат арсенал за поне две войни.

11

За неколко $ повече

преди 9 години

А тука реват ли реват, че като ги спрял старшината Тръпков, дори не изтръпвали, ами давали 20 лева ...Ако нашите са в САЩ и ги спре някой офисър Тръпкофф, не ще изтръпнат, ами и другото - дето не го огрява слънцето ще дадат, само и само да отърват кожата ...

10

Анонимен

преди 9 години

не може просто еи така да се разстрелват хора без значение от какъв етност са/ това в америка се превръща в расова основа а говорим че уж америка има наи голямата демокрация , вече съм убеден че е точно обратното

fallback