Снимка: архив Reuters
fallback

Напрежението между САЩ и Северна Корея продължава да расте. Пхенян предупреди президента на САЩ Барак
Обама, че постъпва безразсъдно, разпространявайки слухове за организирана от КНДР кибератака срещу "Сони пикчърс" и  предупреди за възможни удари. Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Oще по темата
Като възможни цели са посочени Белият дом, Пентагонът и цялата територия на САЩ, "този развъдник на тероризъм". Подобни изявления на Северна Корея са типични по време на напрежение с Вашингтон., припомнят агенциите. Те обаче изтъкват и дългото изявление от влиятелната Комисия за национална отбрана вчера, което е подчертало чувствителността на Пхенян към филма на "Сони пикчърс" "Убийствено интервю". Сюжетът на лентата се върти около убийството на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

САЩ обвиняват Пхенян за кибератака, прераснала в заплаха за терористични удари срещу американски киносалони, която принуди  филмовото студио да отмени премиерата на "Убийствено интервю". Обама обеща да отговори пропорционално на заплахата и  заяви,  че обмисля дали да върне КНДР в списъка на страни, подкрепящи тероризма.

Комисията по национална отбрана, оглавявана от самия Ким, предупреди че 1,2-милионната армия на КНДР е готова да използва  всякакви видове военни действия срещу САЩ. Пхенян обеща също, че неговите ответни мерки далеч ще надминат "симетричните ответни  мерки", обещани от Обама.

Северна Корея заяви, че знае как да докаже, че няма нищо общо с хакерската атака и предложи съвместно разследване със  САЩ. Двете страни са технически в състояние на война.

Междувременно стана ясно, че американската филмова компания "Сони пикчърс" все пак ще разпространява филма "Убийствено интервю", предаде вчера ТАСС, цитирана от БТА. "Сони пикчърс" само е отложила премиерата на филма, заяви  адвокатът на корпорацията Дейвид Бойез пред Ен Би Си вчера. Той уточни, че не е ясно засега на какъв носител ще излезе филма, но обеща, че това ще се случи със сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

капрал

преди 9 години

"бедната"северна корея има вече повече подводници от "великите "сащ освен ядрените заряди тъи че ни са знаи баби

59

Румбо

преди 9 години

До АнонименОт 1990-та година(разпада на СССР) САЩ разориха много държави,но С.Корея не е сред тях-защо ли?!Ядреното оръжие си е мощен възпиращ фактор,дори и да е в пъти по-малко от това на противника!Иначе САЩ са доказали,че нямат задръжки да го използват,ако ще им се размине безнаказано!

58

Анонимен

преди 9 години

ДА СЕ ГОНЯТ ОСИ, ИЗГАРЯ ИМ СЕ ЦЯЛОТО ГНЕЗДО, ИНАЧЕ ТИЯ ДЕТО СА НАВЪН МОЖЕ ДА ТЕ УХАПЯТ.

fallback