Снимка: Ройтерс
fallback

Всякакво разрешение на Конгреса за използване на американска военна сила срещу Ислямска държава /ИД/ трябва да бъде гъвкаво и да не се ограничава само до Ирак и Сирия. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери на изслушване в сенатската комисия по външни отношения, обсъждаща необходимостта Конгресът да разреши на Белия дом да използва военна сила срещу джихадистите, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Това разрешение също така не трябва да ограничава президента Барак Обама да разположи бойни подразделения срещу ислямистката групировка при необходимост, добави Кери.

Според конституцията на САЩ само Конгресът има право да обявява война. Правителството на Обама твърди, че настоящата й въздушна операция срещу ИД в Ирак и Сирия е законна, основавайки се на разрешенията за използване на военна сила, дадени през 2001 и 2002 г., отбелязва АФП. Първото разрешение беше дадено от Конгреса след атентатите от 11 септември, за да бъдат ударени Ал Каида, талибаните и други терористични групи, а второто - за да се подготви нашествието в Ирак.

"Ние не смятаме, че едно разрешение за използване на военна сила трябва да включва географски ограничения", заяви Кери. По думите му правителството не предвижда да разпростира военните си операции извън Ирак и Сирия, но би било грешка да се каже на джихадистите от ИД, че за тях има сигурни убежища в други страни.

В отговор на въпрос на сенатор републиканец Кери увери, че САЩ засега не смятат да използват въоръжени сили за свалянето на президента на Сирия Башар Асад, предаде ТАСС. "Не, не сега", отговори Кери и подчерта, че става дума за военни действия само срещу "Ислямска държава".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 9 години

Ба си креатурата.

4

МРАЗЯ АМЕРИКАНЦИТЕ

преди 9 години

ДА МУ ПРИСЕДНЕ ДАНО ВСИЧКАТА ТАЗИ НАГЛОСТ, ПРОСТОТИЯ, ЛАКОМИЯ И ДВУЛИЧИЕ! НА НЕГО НА ЧЕРНИЛКАТА ОТ БЯЛАТА КЪЩИЧКА И НА ВСИЧКИТЕ ИМ ПОДОПЕЧНИ *** И ИЗТРИВАЛКИ!

3

Анонимен

преди 9 години

До Варна---------Абе пич защо толкова се ядосваш?------Защото страда цял свят-включително и ния...Тези бежанци в България,откъде са?? А кой ги храни,облича,отоплява и т.н.---ние,с нашите пари....А защо е така--защото американците,запалиха държавата им....проклети да са,краварите мръсни

fallback