снимка: Ройтерс
fallback

Въпреки че американците са закърмени с идеята, че свободният пазар е най-прекият път към просперитета, изглежда не всички в САЩ са съгласни с тази теза, пише Zero Hedge.

Проучване на института Pew Research показва, че 25% от американците не смятат, че животът на хората е по-добър в системата на свободния пазар, което може да означава, че предпочитат система на централно планиране.

В същото време свободният пазар се радва на най-голяма подкрепа сред развиващите се страни – средно 71%, докато в държави като Япония и Испания мнозинството предпочита планирана вместо пазарна икономика.

Близо две трети или повече от хората във всички 9 развиващи се държави, участващи в изследването, се съгласяват, че повечето хора имат изгода от капитализма, като това мнение споделят 80% от жителите на Бангладеш, 75% от населението на Гана и 74 на сто от кенийците.

В по-развитите икономики жителите се оказват по-разделени по въпроса. Най-малко 7 от 10 души в Южна Корея, Германия и САЩ са на мнение, че животът на хората е по-добър в условията на капитализъм, но по-малко от половината анкетирани в Гърция, Япония и Испания са съгласни с това.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Румбо

преди 9 години

Проблем на САЩ е,че пазарът е все по-малко свободен!Изглежда парадоксално,но е факт-свободата непрекъснато намалява!Едрия бизнес е тотално картелиран и монополизиран,средния изчезва и конкуренцията остава само в малкия-сферата на услугите.

10

до ВЕЩИЦАТА

преди 9 години

баси глупостите !!!

9

ВЕЩИЦАТА

преди 9 години

НЕ МОЖЕ ПОСТОЯННО ДА ПЕЧАТАШ ЗЕЛЕНИ ХАРТИЙКИ, ИДВА МОМЕНТ И БУМ. ТА НАЛИ ЗА ТОВА СЕ ОПИТВАТ ДА СИ ПРОБИЯТ ПЪТ ДО РУСКИТЕ НЕОБЯТНИ БОГАТСТВА. АМЕРИКА ОСВЕН ЗА ВЪОРЪЖАВАНЕ И ВОЙНИ ЗА ДРУГО НЕ МИСЛИ. ТЕ ТАКА СА СВИКНАЛИ . ПРИ ТЯХ ПОСТОЯННО ИМА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА НО НЕ ИСКАТ ДА СИ ГО ПРИЗНАЯТ!

fallback