Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Американският президент Барак Обама призова към спокойствие и диалог след смъртта на млад цветнокож, убит от полицай в предградието Фъргюсън на град Сейнт Луис в щата Мисури при все още неясни обстоятелства, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Убийството на младежа предизвика два поредни дни на протести, прераснали в размирици в предградието.

"Смъртта на Майкъл Браун е болезнена. Аз и съпругата ми Мишел изразяваме най-искрени съболезнования на семейството му и на неговата общност", се казва в изявление на Обама.

В него се припомня, че ФБР е започнало разследване по случая, паралелно с разследването на местната полиция, за да се изясни трагичният инцидент.

"Знам, че събитията от миналите няколко дни породиха силни страсти, но призовавам всеки във Фъргюсън и в цялата страна да си спомня за убития младеж и да проявява разбиране", се посочва в изявлението на Обама.

Осемнадесетгодишният Майкъл Браун беше убит в нощта на неделя срещу понеделник във Фъргюсън, но версиите за смъртта му са различни. Според очевидец Браун си вървял по улицата, когато полицай се заял с него и го застрелял, въпреки че той бил с вдигнати ръце. Според полицията Браун е бил убит, след като нападнал полицая и се опитал да му открадне оръжието.

Смъртта на Майкъл Браун припомни за смъртта на цветнокожия тийндейджър Трейвън Мартин, застрелян през 2012 г. от частен охранител във Флорида. Смъртта на Мартин тогава породи дебати за расизма в САЩ. Убиецът на Мартин обяви в съда, че е убил младежа при самозащита и беше оневинен. Тогава Обама произнесе реч, силно развълнуван от смъртта на момчето, но не разкритикува присъдата срещу мъжа, който го простреля.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase