Глен Форд. Снимка: БТА
fallback

Мъж, прекарал почти 26 години в очакване да бъде изпълнена смъртната му присъда, беше освободен от затвора в американския щат Луизиана, предаде Асошиейтед прес.

64-годишният Глен Форд е бил признат за виновен през 1984 г. за убийството на бижутер и е бил осъден на смърт. От август 1988 г. той е очаквал изпълнението на наказанието. Форд винаги е отричал да е извършил убийството.

Тази седмица съдът обяви за недействителна присъдата на Форд въз основа на нова информация в подкрепа на твърдението му, че не е замесен в смъртта на бижутера.

Форд заяви след освобождаването си, че се чувства добре.

Попитан дали таи недоволство от това, че е бил погрешно лишен от свобода, той каза: "Да, защото бях затворен почти 30 години за нещо, което не съм извършил."

В момента в Луизиана има 85 души, които очакват изпълнението на смъртните си присъди. Законът в щата дава право на тези, които са излежали определен срок в затвора, но впоследствие са били оправдани и освободени, да получат обезщетение. Предвижданите суми са от 25 000 до 250 000 долара на година за погрешно лишаване от свобода плюс до 80 000 долара за пропуснати "възможности за живот", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

А у нас или в СССР??

преди 10 години

А у нас или в сегашния съветски съюз някога някой да е бил свидетел на подобен закон? У нас съдът е непоклатим и не се предвиждат никакви обезщетения за незаконно правораздаване.Нашият съд е безгрешен.....

26

анонимен

преди 10 години

Всъщност американската система е единствената, в която подобна съдебна грешка може да бъде поправена. Във всяка друга страна, в която има смъртно наказание, а и у нас преди, присъдата щеше да е отдавна изпълнена и невинният отдавна изяден от червеите. Кел файда, че след 26 години щеше да е реабилитиран посмъртно.

25

До 13

преди 10 години

Ако за тебе 13000000 $ не са нищо ми ги дай на мене ! Мн си *** ! За този пропилян живот тези пари са нищо!!! *** Хамериканска Система .

fallback