Барак Обама. Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама подписа бюджета за 2014 година на стойност около 1,1 трилиона долара, с който се слага край на заплахата от ново спиране на работата на правителството, както през октомври, съобщи Белият дом, цитиран от световните агенции.

През седмицата бюджетът беше одобрен от Сената и от Камарата на представителите. В него са смекчени предвидените съкращения на финансирането на много федерални програми. По-специално, Пентагонът ще избегне орязване на 20 милиарда долара, а вътрешните агенции ще получат повече средства за разходи.

При все това бюджетите на федералните агенции получават десетки милиарда по-малко, отколкото искаха Обама и демократите в Сената, отбелязва ДПА.

Бюджетът финансира федералното правителство до 30 септември.

Този финансов закон се отнася до текущите разходи, които са около една трета от общите разходи на федералната държава.

Той включва и 92 милиарда долара за военни операции в чужбина, главно в Афганистан, както и 6,5 милиарда долара за извънредни разходи, свързани с природни бедствия.

Присъстващи на церемонията по подписването забелязаха, че Обама е използвал общо шест писалки, изтъква ИТАР-ТАСС. Възможно е това да е свързано с огромния обем на документа, съдържащ над 1500 страници. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase