Барак Обама. Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама подписа бюджета за 2014 година на стойност около 1,1 трилиона долара, с който се слага край на заплахата от ново спиране на работата на правителството, както през октомври, съобщи Белият дом, цитиран от световните агенции.

През седмицата бюджетът беше одобрен от Сената и от Камарата на представителите. В него са смекчени предвидените съкращения на финансирането на много федерални програми. По-специално, Пентагонът ще избегне орязване на 20 милиарда долара, а вътрешните агенции ще получат повече средства за разходи.

При все това бюджетите на федералните агенции получават десетки милиарда по-малко, отколкото искаха Обама и демократите в Сената, отбелязва ДПА.

Бюджетът финансира федералното правителство до 30 септември.

Този финансов закон се отнася до текущите разходи, които са около една трета от общите разходи на федералната държава.

Той включва и 92 милиарда долара за военни операции в чужбина, главно в Афганистан, както и 6,5 милиарда долара за извънредни разходи, свързани с природни бедствия.

Присъстващи на церемонията по подписването забелязаха, че Обама е използвал общо шест писалки, изтъква ИТАР-ТАСС. Възможно е това да е свързано с огромния обем на документа, съдържащ над 1500 страници. (БТА)
 

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 7 години

Dnes.bg, защо не написахте и факта, 51.3% от този бюджет е за военни разходи? Защо не кажете кой заплашва САЩ за да имат такъв бюджет за отбрана,а в същото време, в САЩ 50 милиона човека без социални осигуровки? хахаха смешници и вие се имате за водеща медия.

2

Hanonimen

преди 7 години

Ot koito 980 milliarda... - voennen budget :D Ludoriite produljavat 78-mi sezon ;)

1

Aquila1488

преди 7 години

до 2 Стела

Е как какво?! Част от тия пари ще отидат за следенето на компютъра ти и телефона ти, дори коментара, който си написала тук, ще бъде отчетен на сървърите им, за да може по-късно ако е нужно да ти се направи психо портрет и да те научат че така не бива, а трябва да бъдеш либерална с модерно глобалистично мислене и че винаги черните, евреите, мюсюлманите, обратните и другите извратени *** имат повече права от теб, а ти си виновна с това че си бяла хетеросексуална жена християнка! :)