Снимка: архив, Reuters

Много войници от въоръжените сили на САЩ прибягват до хирургически процедури за премахване на излишните мазнини в областта на талията. Целта им е да преминат през тестовете на Пентагона за проверка на телесното тегло, които могат да предопределят бъдещата им военна кариера, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията цитира пластичния хирург Адам Тейтълбаум, според когото често му се обаждат войници с искане за липосукция, защото са изпаднали в паника да не бъдат изхвърлени от армията или да бъдат признати за негодни и това да осуети повишението им. Някои военнослужещи заявяват, че нямат друг избор, защото
методиката на министерството на отбраната за измерване на телесните мазнини може да даде негативна оценка не само на отпуснати, но и на едри мускулести тела.

Експерти по фитнес и медици са единодушни, че стандартите на Пентагона са остарели и не съответстват на факта, че днешните американци са по-едри, което не означава, че са по-малко здрави. Затова експертите призовават военните да променят критериите си за физическа годност.

От отбранителното ведомство обаче твърдят, че много малък процент от личния състав, чиито тела съдържат мазнини над нормата, се представят добре на тестовете за физическа подготовка. "Ние искаме всички да успяват. Това не е организация, която да ги обучава и после да им казва: "Хайде, изчезвайте оттук!" ", заявява пред АП Бил Мур, директор на програмата за физическа годност към бойния флот на САЩ.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase