Снимка: архив, Reuters
fallback

САЩ пускат днес в обращение нова 100-доларова банкнота. Новият дизайн отново включва лицето на Бенджамин Франклин, но гарантира по-голяма защита от фалшификации. Като допълнителната защита в хартията е внедрена специална 3D синя лента.

При завъртане на банкнотата пък може да се види как изобразените на нея камбанки се променят в цифрата 100, предаде Bulgaria On Air.
 
100-доларовата банкнота е най-често фалшифицираната извън САЩ заради широката й употреба. Тя е чуждестранна валута номер едно в много държави. Около 2/3 от банкнотите на Федералния резерв са в обращение извън САЩ.

През последните години фалшификатите станаха изключително качествени и трудно разпознаваеми дори за най-добрите експерти. Северна Корея се счита за лидер в това отношение. Така тази тенденция принуди САЩ да прибегнат до новото оформление на банкнотите.

По него се работи от 2003 г. и по първоначални планове трябваше да влезе в обращение през 2011 г. Старите банкноти ще бъдат унищожени и заменени, когато преминат през системата на Федералния резерв. Производството на новите е малко по-скъпо, но инвестицията е оправдана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Dimitar

преди 10 години

До kaltinprincipno si prav, obache te tochno zaradi tova si napraviha nai-moshtnata "voenna mashina" v sveta za sluchai che nqkoi reshi, che tqhnata valuta ne struva(kakto stana sus Sadam Husein - koito iskashe da prodava petrola na Iraq vuv euro)

6

Анонимен

преди 10 години

До darcas, дай ми един чувал такива фалшиви банкноти и ще съм много хепи :)

5

USA Goverment

преди 10 години

Държавният Департамент на САЩ уведомява всички заинтересовани страни, че поради недостиг на капацитет на полиграфски мощноти за производството на парични купюри, новите банкноти с номинал от 100(сто) американски долара ще бъдат рисувани на ръка...

fallback