Барак Обама. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ако САЩ обявят неплатежоспособност, "целият свят ще има проблеми", предадоха  световните агенции.

Той призова Конгреса да действа незабавно за възобновяване  на работата на правителствените служби, информира ДПА.

Колкото по-дълго продължава това, толкова по-лошо ще бъде и няма смисъл, посочи Обама при посещение в строителна компания край Вашингтон. Американският народ е избрал представителите си да правят живота им по-лесен, а не по-труден, допълни той.

Президентът отбеляза, че има само един начин за излизане от  положението и призова депутатите да гласуват, да спрат този фарс и да прекратят затварянето на правителствените служби незабавно.

Обама предупреди също така, че дебатът за финансирането на  правителството ще бъде последван от един още по-важен дебат за  вдигането на тавана на дълга, което може да бъде много по-лошо  за икономиката.

Ако ние се провалим, всички ще се провалят, заяви Обама, цитиран от ДПА. Целият свят ще има проблеми, допълни той.

Той обвини републиканците в Конгреса за спирането на дейността на правителствените служби, като посочи, че безизходното положение с бюджета е предизвикано от тяхната "обсесия" да спънат неговата реформа на здравната система и от влиянието на консерваторите, подкрепяни от Чаената партия, върху партийните лидери, информира Ройтерс.

По думите на Обама председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър, който е републиканец, пречи да се гласува законът за финансирането на правителствените служби, тъй като не иска да разгневи "екстремистите" в партията си, информира Асошиейтед прес.

В началото на седмицата Белият дом и републиканската опозиция в Конгреса на САЩ не успяха да постигнат компромис по въпроса за финансирането на правителството и във връзка с това не бе приет бюджет за новата финансова 2014 година. Сега много американски правителствени учреждения са принудени да прекратят работа. В принудителен отпуск са пуснати 800 000 от общо 2,1 милиона служители, спряно е приемането на заявки за изплащане на социални плащания, спряна е държавната подкрепа за ипотечното кредитиране и заемите за малкия бизнес, затворени са  националните паркове и музеи.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase