Айман аз Зауахири. Снимка: Reuters
fallback

Лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири призова към нападения и бойкот на САЩ и съюзниците им в аудиопослание, пуснато в джихадистки интернет форуми за 12-ата годишнина от атентатите от 11 септември, предаде Франс прес, позовавайки се на сайта за следене на онлайн дейността на терористични организации SITE.

"Трябва да обезкървим икономически Америка, като я накараме да продължи огромните разходи за сигурността си. Икономиката е слабото място на Америка, която вече е нестабилна заради всички военни разходи по сигурността си", казва Зауахири, който замени Осама бин Ладен начело на Ал Кайда.

"За да държим Америка под напрежение и в състояние на тревога, са нужни няколко нападения тук и там. Вече спечелихме войната в Сомалия, Йемен, Ирак и Афганистан, затова трябва да продължим тази война на нейна земя", добави той, като прикани поддръжниците си да действат поединично или групово за извършване на нападения.

Египтянинът Айман аз Зауахири, чийто брат бе задържан в Египет за подкрепа на сваления ислямистки президент Мохамед Морси, коментира положението в Кайро и заяви, че легитимността на едно правителство не идва от демокрацията, а от ислямския закон шериат.

В 72-минутното аудиопослание Зауахири заяви още, че членовете на Ал Кайда не са "жадни за кръв терористи" и препоръча на поддръжниците си да укрепват съществуващите в мюсюлманските страни терористични звена с цел да установят там ислямистки държави.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Good Job

преди 10 години

Като чуя "САЩ играят ролята на световен жандар" или "световен полицай" все се чудя на човешката неграмотност!Полицията е винаги на СЛУЖБА и ОТЧЕТ пред висша инстанция и е подчинена на ЗАКОН. Когато някой се е развихрил и убива сам - това е "тероризъм" в световен мащаб това е "световен тероризъм" а не полиция!!Брата на този значи подкрепя американското протеже Мурси. Колкото до "Списъка" или "Ал Каида", базата данни цру агенти, след такова изказване САЩ изглеждат като "good guys" - good job!

72

Tihomir1488

преди 10 години

Неточно е заглавието - той в речта си поздравява със 12 годишнината по случай Националния празник на Ал кайда !

71

Robin Hoodov

преди 10 години

До боСАЩ и морални ценности -ти луд ли си? Научи какво е морал.Може би стриптиза или кеча са морални ценности или да имаш яхта и да шмъркаш кока на нея, или всички певци, музиканти, артисти, пропагандиращи хомосексуализма са морални.Нещо здраво си се обърал.На всички гореизложени мурафети ни научиха САЩ-всъшност те ни просветлиха, че морала е демоде.

fallback