Барак Обама. Снимка: Reuters
fallback

Америка трябва да използва ограничена военна сила в Сирия, за да възпре бъдещи химически атаки, заяви днес в радиообръщение към нацията президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Ройтерс.

Той обаче подчерта, че не иска да влиза в нова скъпа и дълга война.

"Това няма да е нов Ирак или Афганистан", каза Обама в седмичното си обръщение, излъчвано по радиото и интернет, с което представи в аванс доводите, които ще изтъкне в телевизионното си обръщение към нацията във вторник.

По думите му всякакви действия на САЩ срещу Сирия ще бъдат ограничени по време и обхват и ще имат за цел да възпрат сирийското правителство да използва отново химически оръжия срещу народа си, като и да намали възможностите му да го прави.

Обама заяви също, че осъзнава умората на американския народ след десетилетие на война, "дори въпреки че войната в Ирак завърши, а войната в Афганистан е към края си". "Именно за това няма да хвърлим войниците си насред войната на други", каза президентът на САЩ.

Той заяви, че ако не бъде даден отговор на химическата атака, ще бъде поставена под заплаха националната сигурност на САЩ и ще се увеличи възможността от бъдещи химически атаки на сирийското правителство, терористични групировки и други страни.

"Ние сме Съединените американски щати. Не можем да си затворим очите за кадри като тези, които видяхме от Сирия", добави Обама.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

до 76

преди 10 години

Не, Путин показа какво може новата руска ПРО, преди няколко дни ...при уж теста на израелската ПВО, затова Г-20 се раздели на 2Х10, защото разбраха какво е да имаш ядрено оръжие и да си под чадър на истинска ПРО, а не някакви си филми там за "звездни войни"!

63

Gi

преди 10 години

Путин каза, ще дадем отпор ако американците нападнат и Неграна взе да се поуспокоява:). Ще хвърлят една две бомбички колкото да не се изложат за изхвърлянето си и след това це си пуснат една хубава химическа бомба в някой техен голям град за да съберат повече поддръжници да нападнат Сирия!

62

до 64

преди 10 години

Естествено, не се съмнявай! САЩ си зареждат мини-чки и бомби-чки със закъснител из цяла Европа, не напразно в Русия и в бившите републики на СССР, не пускат обратно техни граждани, който веднъж са били в Сирия на " екскурзия", нито истински сирийци даже! Нормални сирийци много рядко успяват да преминат границата на някоя съседна страна...и то не заради Асад!

fallback