Едуард Сноудън. Снимка: Reuters
fallback

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън заяви днес, че иска да остане в Русия, докато успее да отлети със самолет за Латинска Америка, предаде Интерфакс.

Руската агенция цитира Татяна Локшина, заместник-директор на руския клон на международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч", която присъства на срещата на Сноудън с руски правозащитници в транзитната зона на московското летище "Шереметиево".

Oще по темата

Според Локшина американецът, обвинен в родината си в издаване на тайни американски разузнавателни програми, е помолил правозащитниците да му окажат съдействие да получи временно убежище в Русия.

За целта той е готов да прекрати своята антиамериканска дейност, съобщи директорът на руския клон на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" Сергей Никитин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руският депутат Вячеслав Никонов, който също присъства на срещата в транзитната зона на московското летище "Шереметиево", допълни, че Сноудън е обявил, че не възнамерява занапред да причинява вреди на Съединените щати. Американецът, обвинен в родината си в издаване на тайни разузнавателни програми на Съединените щати, смята, че е преследван по политически мотиви.

Руските правозащитници, присъствали на срещата, подкрепят искането на Сноудън за политическо убежище, заяви известният руски адвокат правозащитник Генри Резник.

Три латиноамерикански държави - Венецуела, Боливия и Никарагуа, предложиха убежище на Сноудън, припомня БТА.

В Кремъл досега не са получавали молба за политическо убежище от Едуард Сноудън. Условията за предоставяне на такова обаче остават същите, заяви днес прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Песков припомни, че бившият сътрудник на ЦРУ и консултант на агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ може да получи убежище в Русия, първо, "ако се откаже от всяка дейност, която носи вреда на нашите американски партньори и на руско-американските отношения, и второ - ако сам помоли за това".
 

Информацията е актуализирана в 17.34 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Jana

преди 10 години

++++AMERIKA OTDAVNA NE SPASVA SAKONITE NA OON***RUSIA TRJBVA DA PRIEME TOSI MLADEJ***NIE SME S TEB***VSEKI 4ESTEN 4OVEK PO SVETA E S TEB***DRAJ SE MOM4E***

28

Prav си Ташунко

преди 10 години

Аз не знам къде изобщо би останал жив. Само с Божията помощ може да оцелее. Ако вярва значи ще успее навсякъде. А аз на тази инфо въобще не вярвам. Знаем какво става с хората в катакомбите. За справка: филми в жанра фантастика, които са си пълна реалност.

27

БАЧКАТОР

преди 10 години

В сайта "Гласът на Русия " има статия в която категорично пише че Сноудън иска да остане в Русия и не мисли да ходи в Южна Америка. Не знам на коя статия да вярвам, но това което го пише в руските сайтове, съвсем различно е представено в нашите. Не за пръв път.

fallback