Снимка БГНЕС

Украйна ще стане част от НАТО, въпросът е кога, а не дали, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на външните министри от алианса в Брюксел. Той отбеляза, че предстои да бъдат обсъдени възможностите за дълготрайно осигуряване на военна подкрепа за украинската страна. Столтенберг уточни, че 99 на сто от тази подкрепа се предоставя от страни от НАТО, предаде БТА.

По неговите думи е необходимо занапред Украйна да получава помощ не толкова на основата на двустранни споразумения, колкото по линия на пакта. Министрите ще обсъдят как НАТО да поеме повече отговорност в съгласуването на доставките на военно оборудване, ще обсъдим многогодишна финансова подкрепа за Киев, добави той.

Трябва да бъдем твърди в помощта си за Украйна, страната има спешни нужди и всяко забавяне се отразява на бойното поле. Трябва да променим скоростта на доставките, да бъдат трайни и предвидими, за дълго време напред, призова Столтенберг.

Русия продължава натиска на фронта, но трябва да разбере, че не може да постигне целите на бойното поле. Колкото по-бързо убедим Москва, че не може да победи в боя, толкова по-бързо ще стигнем до мирно споразумение, при което руската страна е осъзнала, че не може да спечели войната и трябва да преговаря с условието Украйна да остане суверенна нация, заяви той.

Приятелите на Русия в Азия имат решаващо значение за продължаването на войната. Китай подкрепя руската икономика и в замяна Москва поставя бъдещето си в ръцете на Пекин. Северна Корея и Иран осигуряват значителни доставки на оръжие и боеприпаси, а в замяна получават руски технологии за развитие на атомно оръжие, отбеляза генералният секретар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase