Снимка БГНЕС

В интервю за "Политико" дипломат №1 на Украйна Дмитро Кулеба отправи ясни послания към съюзниците на Киев.

Украинският външен министър посочи, че има един елемент, от който страната му отчаяно се нуждае, за да отблъсне непрестанните ракетни атаки на Русия, предава БТА. "Дайте ни проклетите "Пейтриът!", призова директно Кулеба.

Американските ракети земя-въздух "Пейтриът" са най-добрата отбранителна система за борба с балистичните ракети, които през последните дни все по-интензивно се изсипват върху Украйна. "Ако разполагахме с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, а именно "Пейтриът", щяхме да можем да защитим не само живота на нашите хора, но и икономиката ни от унищожение", добави Кулеба.

Нуждата от такава защита е видима за жителите на Киев. Само час преди Кулеба да говори с репортер от "Политико" в министерството на външните работи в понеделник, посред бял ден, украинската столица беше атакувана от руски балистични ракети.

Няколко силни взрива прозвучаха само миг след като сирените за въздушна тревога се разнесоха из целия град. Ракетите са били прихванати от наличните системи "Пейтриът". Но девет души, сред които и тийнейджърка, все пак бяха ранени от падащи отломки.

Подкрепата на Запада, която беше силна в началото на инвазията преди две години, отслабна през последните месеци, а новият голям пакет от помощи от САЩ беше спрян от партийни разногласия в Конгреса, посочва авторът на "Политико" Джейми Детмър.

Европейските съюзници се борят да запълнят недостига на средства и оръжия, от които Киев толкова много се нуждае. Войната за самосъхранение на Украйна е в несигурно положение. Русия напредва на бойното поле, а Путин се възползва от всяка възможност да засили руското настъпление.

Подкрепата на Запада, която беше силна в началото на инвазията преди две години, отслабна през последните месеци, а новият голям пакет от помощи от САЩ беше спрян от партийни разногласия в Конгреса.

Европейските съюзници правят всичко, което е по силите им, да запълнят недостига на средства и оръжия, от които Киев толкова много се нуждае. Войната за самосъхранение на Украйна е в несигурно положение. Русия напредва на бойното поле, а току-що преизбраният Путин се възползва от всяка възможност да засили руската офанзива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase