Снимка Фокус

Висш руски командир вероятно е убит в Украйна, генерал Александър Татаренко е сред десетте загинали при атаката над летуще "Белбек" във временно окупирания Крим на 31 януари, твърди Daily Mail. 63-годишният Татаренко е най-високопоставеният от десетте загинали военни.

Атаката, при която са използвани ракети Storm Shadow, е  насочена срещу военновъздушната база "Белбек" в окупирания Крим, която е била командвана от Татаренко.
Тази база е стратегически важна за нападенията срещу Украйна и служи за укрепване на руското влияние на полуострова.

Daily Mail съобщава, че "по летището са били изстреляни седем британско-френски ракети Storm Shadow/SCALP ALCM. Четири от тях са свалени от силите за противовъздушна отбрана, а три са поразили целта", пише Фокус.

Британската медия посочва също, че ракетната атака е унищожила руски радар и комуникационно съоръжение, както и военно оборудване в базата край Севастопол. Има и непотвърдени съобщения за възможни щети по руски военни самолети.

Според съобщенията ракетите са минали по нов маршрут през морето, а не по суша. Смята се, че Татаренко е 13-ият руски генерал, убит в конфликта, който продължава вече 23 месеца. Твърди се, че Татаренко се е пенсионирал преди войната, но се е върнал на служба след руската инвазия в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase