Снимка: БГНЕС

Imoti.net попита няколко водещи брокери на недвижими имоти от страната: Какви нагласи срещате по-често при клиентите – че цените на жилищата ще паднат и ще станат по-достъпни или че цените ще продължат да растат и е по-добре да се купува за ивестиция?

Грациела Миладинова – GR8 Estates – София

Надеждата, че цените ще паднат мисля, че отминава, защото имотите които са търсени, все по-рядко се появяват на пазара , а и той е крайно ограничен. И както един от клиентите ни казва: „Вече 3 години чакам да паднат цените , а те все се качват!!! Тази година обещавам да си купя къща, че те не останаха“.  Инвестиционните имоти все по-малко се търсят, тъй като излязоха изключително доходоносни предложения в цял свят, например сега е доста интересна дестинация Бали, Гърция, Италия и не на последно място Дубай, като започва да става модерно и в някои Южно Американски държави. Тези които смятат, че цените ще паднат винаги са неуверените купувачи на средна възраст, със стабилен доход и без налични средства. Тези които смятат, че цените няма да паднат и е възможно леко да се покачат са хора реалисти, които се ориентират и геополитически и очакват влизането ни в Еврозоната да подейства на пазара. Това са хора със собствен бизнес и отдавна анализиращи пазара, както и собственици на доста имоти.

Инж. Илиян Гюлев – ИГ Провайд – Бургас

Надеждата, че цените ще паднат е на купувачите, докато продавачите очакват да получат максимума за своя имот, надвишавайки често адекватната пазарна цена. През изминалата 2023 се забеляза  скок на цените на недвижимите имоти в големия град. Относно ваканционните имоти, тенденцията е за задържане на цените, като продавачите са лица, живеещи извън пределите на Европейския съюз. Профилът на купувачите, очакващи цените да паднат е често на хора, които са несигурни в решението си дали да купят даден имот или не. Съветът ми е да не чакат момента с падане на цените, защото в последните 6-7 години има троен скок на цените на недвижимите имоти и по пътя на логиката няма резон да се спука „БАЛОНЪТ“. Както се шегуваме в брокерските среди -  най подходящият момент за покупка на имот е винаги преди 5 години.

Ивайло Иванов – Болярски имоти – Велико Търново

Има клиенти, които очакват лек спад в цените на имотите и са заели изчаквателна позиция. Тези клиенти очакват спад от около 5-10% в рамките на годината. Такова мнение по-често се наблюдава от клиенти, които планират да закупят жилище с кредит. Вторият тип клиенти очакват цените да запазят тенденцията си на ръст поне с темпа на годишната инфлация в страната. Това мнение е преобладаващо от клиенти, които планират да закупят имот с лични спестявания. Лично аз считам, че ключовият фактор, който ще повлияе върху цените на имотите и нивото на търсенето им през настоящата година ще е политиката на банките в посока ипотечното им кредитиране и размера на лихвите по депозитите на населението. В случай, че лихвите по ипотечните кредити се повишат значително, ще бъдем свидетели на спад в търсенето на имоти от купувачи, които планират закупуване на имоти с кредит. Ако лихвите по депозитите на гражданите се повишат, очаквам този тип купувачи, със собствени средства, да заемат изчаквателна позиция и да отложат за по-късен етап покупка на имот с цел пасивна доходност от наем. При запазване на  настоящите си условия по ипотечните кредити и лихвените нива по депозитите, очаквам търсенето на имоти да се запази и може да сме свидетели на ръст на цените им в диапазон от 3 до 5% на годишна база.

Диляна Николова – Galiano Estates – София

По-често срещаме реалисти, които осъзнават ситуацията и взимат правилното решение, да купят имота, от който имат нужда сега. Не се очаква цените на имотите да паднат по множество икономически фактори. Пазарът е променлив, има много специфики и събития, които оказват влияние върху цените, но именно затова, клиентите се доверяват на опита и знанията на професионалистите в бранша. Покупките с инвестиционна цел са добро решение, но трябва да бъдат направени след добър и мотивиран анализ, за да оправдаят очакванията на купувача в последствие. Спекулата с цените на имотите са доста и различни и всеки сам преценява на кои източници да се доверява. От това зависи вече дали клиентът ще купува днес, или ще реши да изчака.

Васил Георгиев – Пълдин Естейт – Пловдив

Не смятаме, че цените ще паднат драстично. По-скоро се забелязва един застой, но очакванията ни са след няколко месеца отново да тръгнат нагоре. Наблюденията са ни, че българският бизнес си взе поука след кризата от 2009г. и действа по-предпазливо в момента. Младото поколение е по-песимистично настроено и изчаква "балонът да се спука" и цените да паднат. Хората над 45-50г. са по-смели и решителни и инвестират спестяванията си в имоти.

Иван Василев – Капитал Естейт – Бургас

Наблюдавам разнообразие във възгледите на клиентите. Някои изразяват надежда, че цените на жилищата ще се понижат, предоставяйки по-достъпни възможности за купувачите. От друга страна, продавачите вярват в умерен ръст или поне задържане на цените на днешните нива. Покупката на недвижим имот е сериозно решение, пазарът остава динамичен и бързо реагира на външни фактори. Хората, които очакват понижаване на цените, често купуват недвижим имот за първи път. Имаме и списък с клиенти, които периодично търсят изгодна сделка с цел реновиране на имота и последваща препродажба с надценка. Те обичат да инвестират в пазар, на когото възлагат очаквания за растеж.

Деница Тотева – Маркет имоти – Стара Загора

Имаше период, в който купувачите смятаха че цените ще падат, но вече не е така. Тези, които твърдяха, че цените ще падат са хора, които „купуват“ от години, но не вземат решение, тъй като се влияят от медиите. Тези, които смятат, че цените ще се покачват са хора със спестявания, които се тревожат за тях. Третата група са млади двойки, които имат реална нужда от имот, търсят ново строителство с две спални, не се влияят от медиите и са реални клиенти, с каквито ние работим.

Какви са средните цени на имотите в страната - вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase