Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кралят се възползва от смъртта на хиляди хора в северозападна Англия, чиито активи тайно се използват за укрепването на империя от недвижими имоти, управлявана от наследственото му имение, пише "Гардиън".

Херцогство Ланкастър, спорно поземлено и имотно имение, което генерира огромни печалби за крал Чарлз III, е събрало десетки милиони лири през последните години по силата на остаряла система, датираща от феодални времена.

Херцогството събира финансови активи, известни като bona vacantia, собственост на хора, които са починали без завещание или известни близки роднини. През последните 10 години то е събрало повече от 60 млн. лири стерлинги от тези средства. Отдавна се твърди, че след приспадане на разходите приходите от bona vacantia се даряват на благотворителни организации.

Всъщност само малък процент от тези приходи се предоставя за благотворителност. Вътрешни документи на херцогството, с които вестникът се е запознал, разкриват как средствата тайно се използват за финансиране на ремонта на имоти, които са собственост на краля и се отдават под наем с цел печалба.

По същество херцогството наследява средства bona vacantia от хора, чийто последен известен адрес е бил на територията, която през Средновековието е била известна като Ланкширско графство Палатин и е била управлявана от херцог. Днес областта включва Ланкашир и части от Мърсисайд, Голям Манчестър, Чешир и Кумбрия.

Изтеклата вътрешна информация от херцогството от 2020 г. дава на служителите в кралското имение лиценз да използват средствата на bona vacantia за широк спектър от портфолиото му, генериращо печалба. Документ с кодово име "SA9" се потвърждава, че изразходването на парите по този начин може да доведе до "случайна" полза за личния доход на краля.

Имотите, посочени в други изтекли документи като допустими за използване на средствата, включват градски къщи, ваканционни жилища, селски вили, селскостопански сгради, бивша бензиностанция и хамбари, включително един, използван за организиране на стрелби по фазани и яребици в Йоркшир.

Подобренията на имотите включват нови покриви, прозорци с двоен стъклопакет, инсталации на бойлери и подмяна на врати и капандури. В един от документите се споменава обновяването на стара ферма в Йоркшир, което помага за превръщането ѝ в жилище от висок клас. Друга реконструкция превръща селскостопанска постройка в търговски офиси.

Три източника, запознати с разходите на херцогството, потвърдиха, че то използва приходите, събрани от починали граждани, за обновяване на печелившото си портфолио от имоти, с което прави значителни икономии. Един от тях заяви, че вътрешните лица в херцогството разглеждат разходите за bona vacantia, които досега не са били публично оповестявани, като нещо подобно на "свободни пари" и "фонд за разхищение".

Пренасочването на средствата от bona vacantia по този начин се оказа финансово предимство за имението на краля. Практиката спомага за повишаване на рентабилността на имотите под наем, което косвено облагодетелства краля, който всяка година получава десетки милиони от печалбите на херцогството - доход, който според Бъкингамския дворец е "личен". По-рано тази година, в първото си годишно плащане, откакто наследи наследството от майка си, кралят е получил 26 млн. лири от херцогство Ланкастър./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase