Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американски и европейски служители водят "тихи разговори" с украинското правителство как да се стигне до евентуални мирни преговори с Русия за прекратяване на войната, твърди американската телевизия NBC.

Медията се позовава на двама високопоставен американски служител, един настоящ и друг бивш, като и двамата са запознати с дискусиите.

Разговорите са включвали от какво Украйна може да се откаже, за да се стигне до споразумение, казаха официални лица. Някои от преговорите, които длъжностни лица описаха като деликатни, се проведоха миналия месец по време на среща на представители на над 50 държави, подкрепящи Украйна, включително членове на НАТО, известна като Контактна група за отбрана на Украйна.

Дискусиите започнаха на фона на опасения сред американски и европейски служители, че войната е в задънена улица и на способността да продължи помощта за Украйна, добавиха служители. Представители на администрацията на Байдън също се притесняват, че Украйна изчерпва силите си, докато Русия има привидно безкрайни доставки. Украйна също се бори с набирането на военни и наскоро имаше протести срещу някои от изискванията на президента Володимир Зеленски за безсрочна военна служба.
Някои американски военни служители започнаха частно да използват термина „безизходица“, за да опишат настоящата битка в Украйна. Нито една от страните не прави големи крачки на бойното поле, което някои американски служители сега описват като война на инчове. Длъжностни лица посочиха в частни разговори, че Украйна има време само до края на годината или малко след това, преди да започнат по-спешни дискусии за мирни преговори.

Администрацията на Байдън не вижда признаци, че руският президент Владимир Путин е готов да преговаря с Украйна, казаха двамата американски служители. Путин все още вярва, че може да „изчака Запада“ или да продължи да се бие, докато САЩ и техните съюзници не загубят вътрешна подкрепа за финансиране на Украйна или докато борбата за снабдяване на Киев с оръжия и боеприпаси стане твърде скъпа, коментират официални лица.

Русия е увеличила производството на артилерийски снаряди и през следващите няколко години може да е в състояние да произвежда 2 милиона снаряда годишно, според западен служител. Но Русия е извършила приблизително 10 милиона изстрела в Украйна миналата година, допълни служителят, така че ще трябва да разчита и на други страни.

Според Пентагона администрацията на Байдън е похарчила 43,9 милиарда долара помощ за Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Американски служител казва, че администрацията има около 5 милиарда долара, които да изпрати на Украйна, преди парите да свършат. Нямаше да има никаква помощ за Украйна, ако администрацията не беше казала, че е открила счетоводна грешка от 6,2 милиарда долара заради повишената стойност на оборудването, изпращано в Киев в продължение на няколко месеца./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase