Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Западът вижда в Русия и Китай противници, които представляват екзистенциална заплаха за неговото господство, предаде Ройтерс.

"Както се вижда от изявленията, направени на наскоро приключилата среща на върха на Г-7 в Япония, Западът разглежда Русия и Китай като стратегически противници, които представляват почти екзистенциална заплаха за неговото господство", каза Лавров.

Междувременно ръководителят на руската групировка "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че около 10 000 затворници, които той е вербувал да се бият в Украйна, са били убити на бойното поле.

Миналата година Пригожин обикаля руските затвори, за да убеди затворниците да се бият с "Вагнер" в Украйна срещу обещана амнистия след завръщането им, ако оцелеят.

Смята се, че затворниците са били използвани като пушечно месо в Украйна, което е причина за повечето от загубите на “Вагнер”.

"Взех 50 000 затворници, от които около 20 процента бяха убити", казва Пригожин в интервю.

Пригожин заяви, че подобен процент са били убити сред тези, които са подписали договор с Вагнер, но не посочи точна цифра.

През уикенда както наемническото формирование, така и редовните руски войски заявиха, че ключовият град Бахмут в Източна Украйна е паднал, но Киев заяви, че украинските сили продължават да се сражават за него.

Пригожин, чието влияние нарасна изключително много по време на продължаващата повече от година офанзива, отправи язвителни критики към руските висши военни, обвинявайки ги, че са отговорни за огромните загуби.

Той обвини руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, че са некомпетентни и са причинили прекомерни загуби.

"В момента има десетки хиляди роднини на загиналите. Вероятно ще има стотици хиляди. Не можем да се скрием от това", каза той.

Той призова военния елит на Русия да изпрати собствените си деца на фронта.

Пригожин заяви, че неговите бойци ще се изтеглят от разрушения град до 1 юни и ще предадат контрола на руската армия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Анонимен

преди 11 месеца

А западът е заплаха за целия свят !

91

Анонимен

преди 11 месеца

Заплаха са и рашките и чините. Чините в цял свят са се разсеяли + над милярд у тях. Чине редът искат да наложат, червени са. Рашките поне не са толкова много, но заедно не е никак добре. Е това е червеният свят, който не бива да се допуска.

90

Как Сийка

преди 11 месеца

Стига сте плямпали глупости - в момента има един-единствен жесток агресор и това е Русия - всички честни хора трябва да снемат доверието си от Русия,докато начело в управ лението й са такива отявлени фашизирани елементи като сегашните ! Те са съвременния срам за човечеството и техният позор дълго ще тегне на плещите на обикновените русна ци !!!

fallback