Снимка: Pixabay
fallback

Броят на общопрактикуващите лекари у нас намалява. За тази тревожна тенденция алармира зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред Нова телевизия.

По думите му има много проблеми, които засягат личните лекари в България, но фокусът е сложен върху увеличението на потребителските такси, което искат от бранша. Според д-р Брънзалов таксата трябва да е равна на 1% от минималната работна заплата.

„Тя е фиксирана цена от преди 11 години в абсолютна сума в лева и не кореспондира с никакъв обективен показател, за да може да бъде адаптирана към настоящето”, каза лекарят.

Той обясни, че 363 млн. е бюджетът на първичната и извънболнична помощ в България. Зад него стояли 35 млн. прегледа и няколко милиона ваксини.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

Георги

преди 1 година

Съгласен съм да плащам потребителска такса, но всяко джи- по с касов апарат, свързан с НАП и съответния му данък, а на мен да ми дава касова бележка като едноличен търговец.

128

Георги

преди 1 година

Джипитата са само едни администратори, които дават направления. Графиците на вратите им са смешни.Ако има някой тук в чата, който е посетен у дома от лекаря си, да се обади. Ако има някой, поканен за профилактичен преглед със съответните изследвания, пак да се обади, че да се преброим. А хората се научиха да си ходят на частни прегледи и да си плащат, въпреки че здравните осигуровки не са малки.Плащаме си двойно.

127

Анонимен

преди 1 година

Джипитата намаляват все повече. . . . а джигитите в градовете и по магистралите все повече се увеличават! Въпросът е може ли България без джигити?

fallback