Снимка: БГНЕС/EPA

Руското твърдение за план за пускане на „мръсна бомба” от Украйна е "прозрачно невярно", заяви официален представител във Вашингтон.

Високопоставен американски служител отхвърли руските твърдения, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба", като "прозрачно неверни", а шефът на Пентагона "отхвърли всеки претекст за руска ескалация".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу изказа твърдението за "мръсна бомба", която Киев може да използва в поредица от телефонни разговори с началниците на отбраната на западните държави.

Украинският президент Володимир Зеленски остро го осъди, като нарече твърдението руски претекст за точно такава атака. "Светът трябва да реагира възможно най-остро", каза той.

В изявление на говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Ейдриън Уотсън се казва: "Отхвърляме съобщенията за прозрачно неверните твърдения на министър Шойгу, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" на собствената си територия. Светът ще прозре всеки опит да се използва това твърдение като претекст за ескалация".

Шойгу проведе кръг от телефонни консултации с колегите си от Великобритания, Франция и Турция, всички членки на НАТО, след като в петък първо разговаря с Остин.

Още по темата
По време на тези разговори Шойгу е изразил "загриженост относно възможни провокации от страна на Украйна с използването на "мръсна бомба", съобщи руското министерство на отбраната.

Шойгу и Остин са разговаряли вчера, като според Пентагона това е бил последващ разговор, поискан от Русия след разговора на двамата в петък.

"Министър Остин отхвърли всеки претекст за руска ескалация и потвърди стойността на продължаващата комуникация в условията на незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна", се казва в последвалото изявление на прессекретаря на Пентагона Пат Райдър.

Зеленски рязко отхвърли твърдението, че Киев се готви да използва "мръсна бомба". Според него само Русия е в състояние да използва ядрени оръжия в Европа, предаде Ройтерс.

"Ако някой може да използва ядрени оръжия в тази част на Европа - това може да бъде само един източник и този източник е онзи, който е разпоредил на другаря Шойгу да се обажда по телефона тук и там", каза Зеленски във вечерно видеообръщение.

Зеленски заяви, че "телефонната въртележка" на Шойгу е направила нещата ясни: "Всички разбират много добре. Те разбират кой е източникът на всички мръсни неща, които може да си представи човек в тази война".

Т.нар. "мръсна бомба" е предназначена да замърси с радиоактивен материал обширен район, което я прави опасна за цивилното население. Тя не включва ядрен взрив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase