Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е убеден, че световната политика и икономика са в процес на необратими промени, съобщи ТАСС.

"В световната политика и икономика се наблюдават фундаментални трансформации, които са необратими", заяви днес руският държавен глава на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Узбекистан.

Още по темата
Все по-очевидна става нарастващата роля на новите властови центрове, които си взаимодействат не въз основа на някакви наложени отвън правила, които никой не е виждал, а въз основа на общопризнатите принципи на върховенството на международното право и Устава на ООН, гарантирането на еднаква за всички и неделима сигурност, зачитане на суверенитета, националните ценности и интересите на другите, цитира АФП думите на руския лидер.

Той призова държавите да спрат да използват "икономическия егоизъм" и незаконните санкции в своята политика и посочи системните грешки на водещите световни икономики.

"Нашата организация  е необвързана, ние помагаме за решаването на нарастващите световни енергийни и продоволствени проблеми, породени от редица системни грешки във водещите световни икономики в областта на финансите и енергетиката", заяви Путин, като подчерта, че политиката на Русия е лишена от всякакъв "егоизъм".

"Надяваме се, че и другите участници в икономическото сътрудничество ще изградят политиките си на същите принципи и ще престанат да използват инструментите на протекционизма, незаконните санкции и икономическия егоизъм за свои собствени цели", подчерта руският лидер.

В този контекст Путин заяви, че Русия е готова да предостави безплатно на развиващите се страни повече от 300 000 тона руски торове, които поради санкциите са блокирани в европейски пристанища, съобщи Ройтерс.

Руският президент също така посочи, че до 90% от руските храни отиват в азиатски, африкански и латиноамерикански страни. Путин отбеляза, че Русия увеличава износа на зърно на световните пазари. "Тази година той ще бъде 30 милиона тона, а догодина ще го увеличим до 50 милиона тона", обеща той.

Стремежът на Путин към коренни промени в световен мащаб намери израз и в предложението му страните от ШОС да създадат под егидата на организацията асоциация на спортни организации, които да свикват големи спортни прояви, посочи АФП.
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

271

аааа

преди 2 месеца

А в твоята глава--тези изменения са отдавна.....

270

Случаен минувач

преди 2 месеца

ВицШвейк и Путин станали приятели. Завел го Путин в кабинета си и казал: Гледай тук, тука има три копчета. Ако натисна зеленото - ще бъде унищожена Европа. Ако натисна синьото - ще бъдат унищожени САЩ. Ако натисна червеното - ще бъде унищожен целия свят. Швейк отговорил: Подобно нещо съм виждал и когато живеех на улица "Кралева" в Праха. Хазайката държеше 3 ключа от трите тоалетни на трите етажа. Въпреки това обаче обърка веднъж ключовете и докато уточняваше кой ключ откъде е, се пocpa.

269

Анонимен

преди 2 месеца

Браво на Путин! Истински държавник!