Снимка: Pixabay
fallback

Производителите на оранжерийна продукция предупреждават, че пазарът може да остане без български зеленчуци през зимата и това ще принуди българите да купуват изцяло вносни домати и краставици.

От браншовата асоциация настояват за спешна среща с премиера и предупреждават за масови протестни действия.

“Ако трябва да си калкулираме разходите сега - 5- 6 лв. ще струва килограм домати, краставици, или чушки. Положението ни е плачевно. Три пъти са скочили цените на тока, газа, торовете. По-разумното е да затворим оранжериите и да не работим”, обясни пред БНР Атанаска Бялкова, оранжериен производител.

По думите є над 90 на сто от оранжерийните производители може да се откажат да работят. Особено тези, които се отопляват на газ и тези, които не са се снабдили с пелети, няма смисъл да работят, защото ще загубят още повече, разясни Бялкова.

Производителите настояват да направят и техните субсидии като в цяла Европа, защото сега получават най-малко. Искат и да отпадне акцизът на горивата, както за зърнопроизводителите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Доматите са вредни

преди 2 години

Доматите повишават нивата на пикочна киселина в организма, което води до подагра. До средата на 19 век доматите не са се яли, смятали са ги за плевел, отглеждали са ги като декоративни растения, после бедните хора са започнали да ги ядат защото е нямало друго. Освен за подправка - кетчуп, доматен сок за водка, за нищо друго доматите не са полезни.

66

Истина

преди 2 години

Живеем във времена на спекула и както казваше един Премиер ... за бога братя не купувайте :))))

65

Анонимен

преди 2 години

Какви са тези фалшиви новини? Била - доматите по 1.99лв/кг. Кауфланд - 2.49лв/кг. Въпросният оранжериен производител доматите по 6лв да си ги навре отзад.

fallback